Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ратифицирането от Анкара

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ратифицирането от Анкара
Коментари Харесай

Ердоган иска F-16 и пуска Швеция в НАТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че утвърждението от Анкара на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО зависи от това дали администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън ще извърши обещанието си да утвърди продажбата на изтребители F-16 на Турция.

" Турският парламент ще има последната дума за участието на Швеция в НАТО ", съобщи Ердоган пред публицисти по време на полет от Азербайджан в понеделник. " Ако те [Вашингтон] спазят обещанията си, нашият парламент също ще съблюдава личното си заричане ".

През 2019 година Вашингтон изхвърли Турция от програмата за закупуване на изтребители F-35 поради покупката от Анкара на създадени в Русия системи за противовъздушна защита С-400. Вместо това Анкара изиска покупка на стойност 20 милиарда $, която ще включва нови изтребители F-16, издигнати от Lockheed Martin, както и към 80 комплекта за рационализация на съществуващите й бойни самолети.

През юли администрацията на Байдън даде обещание да продължи с продажбата на F-16, откакто Анкара се съгласи да спре да попречва присъединението на Швеция към НАТО. Въпреки това група американски законодатели, измежду които и скандалният някогашен ръководител на сенатската комисия по външни връзки Боб Менендес, заплашиха, че все пак ще блокират договорката за самолетите.

Един от най-важните ни проблеми, свързани с F-16, бяха дейностите на американския сенатор Боб Менендес против нашата страна ", съобщи Ердоган и добави, че " напускането на Менендес ни дава преимущество, само че въпросът с F-16 не зависи единствено от Менендес ".

Миналата седмица Менендес беше упрекнат по федерално дело за хипотетични корупционни връзки и приемане на подкупи в интерес на непозната страна. Въпреки че беше заставен да се откаже от ролята си на ръководител на комисията, служителят твърди, че е почтен и отхвърля да напусне Конгреса на Съединени американски щати.

Швеция и северната ѝ съседка Финландия подадоха заявление за присъединение към НАТО през май 2022 година, след началото на спора в Украйна. Въпреки това, до момента в който Хелзинки стана член на ръководения от Съединени американски щати боен блок през април, кандидатурата на Стокхолм остава в неопределеност заради нежеланието на Унгария и Турция.

В продължение на месеци Ердоган упражняваше правото си на несъгласие с аргумента, че не прави задоволително за изгонването на хора, свързани с кюрдски групировки, които Анкара счита за терористични организации. На собствен ред някои американски сенатори заплашват да блокират договорката за F-16, в случай че Анкара не утвърди офертата на Швеция.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР