Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сътвори дипломатически скандал със заповедта

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сътвори дипломатически скандал със заповедта
Коментари Харесай

Ердоган гони посланиците на САЩ, Германия, Франция и още 7 държави |

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сътвори дипломатически скандал със заповедта си министерството на външните работи в Анкара да разгласи за личност нон грата 10 посланици , измежду които на Съединени американски щати, Германия и Франция. Причината е апелът им за освобождение на турския филантроп Осман Кавала, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

В понеделник посолствата на 10 страни разпространиха в обществените мрежи изказване, в което приканиха за освобождението на Кавала, като показаха, че продължаващият развой против него и карцерът му хвърлят сянка върху демокрацията и върховенството на закона в Турция.

Посланиците на тези страни - Съединени американски щати, Германия, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия , бяха извикани в турското външно министерство да дадат пояснения във вторник.

Осман Кавала бе задържан в началото по отношение на митингите за парка Гези през 2013 година, като по-късно обвиняванията против него бяха разширени и в този момент включват шпионаж и опит за събаряне на държавното управление по време на опита за прелом през 2016 година

От 4 година Кавала е в пандиза без присъда, макар че освобождението му беше разпоредено с решение на Европейския съд за правата на индивида през декември 2019 година

Миналия месец 47-членният Съвет на Европа, в който Турция членува, съобщи, че ще стартира процедура за нарушаване против Анкара, в случай че Кавала не бъде освободен преди идната среща на Комитета на министрите на Съвета на Европа през ноември.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР