Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Турция ще присъства

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Турция ще присъства
Коментари Харесай

Турция и Русия подписаха меморандум за създаване на съвместен център, който ще следи примирието в Нагорни Карабах

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще участва на място дружно с Русия, с цел да следи осъществяването на съглашението за помирение в Нагорни Карабах, съобщи турската частна телевизия НТВ.

Това президентът съобщи в изявление пред парламентарната група на ръководещата Партия на справедливостта и развиването през днешния ден.

"Турция ще бъде в региона дружно с Русия, с цел да управлява съглашението за Нагорни Карабах. Съответният меморандум беше подписан тази заран ", заяви той.

По думите на турския президент взаимният турско-руски център, който ще дава отговор за мониторинга на примирието, ще работи в "териториите на Азербайджан, освободени от окупацията ". Центърът ще ползва всички нужни ограничения, с цел да предотврати нарушение на примирието в Нагорни Карабах, добави той, представен от Българска телеграфна агенция.



"По този метод публично и на практика ще бъде прекъсната 28-годишната окупация на азербайджански земи и в Карабах ", сподели Ердоган.

Турският президент съобщи още, че ще бъде осъществена транспортна връзка и ще бъде построен път сред Азербайджан и Нахичеванската самостоятелна република. "Нашето предпочитание е сходен развой да стартира и в Сирия ", сподели още Ердоган, само че по думите му "първо режимът и терористичните организации би трябвало да бъдат отстранени ".

"Готови сме да работим тясно за възобновяване на Сирия със силите, които са дейни в региона, на първо място Русия ", добави водачът на Турция.

Вчера президентът на Азербайджан Илхам Алиев акцентира пред турска делегация в Баку, че Азербайджан постоянно е изтъквал равнопоставената роля на Турция като медиатор в спора в Нагорни Карабах.

В делегацията участваха външният министър Мевлют Чавушоглу, министърът на защитата Хулуси Акар, командващият сухопътните сили Юмит Дюндар и ръководителят на националната разследваща организация Разузнавателна служба на Турция Хакан Фидан. "През всичките тези 44 дни постоянно сме чувствали поддръжката на братска Турция - целият народ на Азербайджан също ", акцентира Алиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР