Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призовава лидерите на Групата на

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призовава лидерите на Групата на
Коментари Харесай

Ердоган призовал лидерите на Г-20 да изпълнят исканията на Русия за възобновяване на зърнената сделка

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган приканва водачите на Групата на двадесетте (Г-20) да се съобразят с настояванията на Русия и да възобновят зърнената договорка. Това заяви Bloomberg, базирайки се на турски публични лица, съобщи ТАСС.

Според организацията Ердоган подхванал тази стъпка на закрити срещи с други водачи на срещата на върха в Индия за обновяване на зърнената договорка. Турция моли други страни да „ улеснят застраховането на износа на съветски храни и торове от лондонската компания Lloyd's “ и да включат отново Москва в системата SWIFT за осъществяване на интернационалните заплащания.

Както отбелязва организацията, Турция съобщила на западните си сътрудници, че методът за обновяване на зърнената договорка е „ отслабване на глобите “ против Русия, които не разрешават на Москва да внася селскостопанска техника.

Изпълнението на договорката, която включва експорт на украинско зърно от черноморските пристанища и нормализиране на износа на съветска селскостопанска продукция и торове за международните пазари, беше прекъсната на 17 юли заради несъблюдение на частта, отнасяща се до Русия, прибавя ТАСС. Говорейки на 4 септември в Сочи на конференция след диалозите с турския президент, Владимир Путин съобщи, че Москва е подготвена да се върне към зърнената договорка в момента, в който дадените ѝ по-рано обещания бъдат изпълнени.

Турция е уверена, че първичният вид на зърнената договорка е най-ефективен в сегашните условия. По-рано Организация на обединените нации, благодарение на Турция, показа нови оферти на съветската страна за възобновяването на споразуменията за зърното. Руското външно министерство означи, че тези оферти не са нови и не могат да станат основа за прогрес в нормализирането на селскостопанския експорт на страната, показва ТАСС.

Инфо: ТАСС

Следвайте " Гласове " в Телеграм

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР