Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи отново днес призив за

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи отново днес призив за
Коментари Харесай

Рамо до рамо с президента на Азербайджан: Ердоган поиска смяна на властта в Армения

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган насочи още веднъж през днешния ден апел за смяна на управлението в Армения, съобщи Ройтерс. Той съобщи това в тирада на боен церемониал в Баку в чест на успеха на Азербайджан във войната за Нагорни Карабах.

Ердоган, който даде военна и дипломатическа поддръжка на Азербайджан във военния спор тази година, даде косвена поддръжка за съперниците на арменския министър председател Никол Пашинян, който е подложен на напън в страната да подаде оставка поради подписаното от него съглашение за преустановяване на военните дейности в Нагорни Карабах.

Ние желаем арменският народ да се избави от бремето на водачи, които го утешават с неистини от предишното и го държат в клопката на бедността, сподели Ердоган. Ако арменският народ си вземе поука от случилото се в Карабах, това ще е началото на нова епоха, сподели Ердоган.

Армения и Турция подписаха историческо съглашение през 2009 година за възобновяване на двустранните връзки и отваряне на общата граница след столетие на омраза, произлизаща от всеобщото изтребване на арменци в Османската империя в интервала на Първата международна война. Но съглашението не бе утвърдено и връзките останаха обтегнати, напомня Ройтерс.

Ердоган насочи сходен апел за политическа смяна в Армения на 27 септември, когато стартира траялата шест седмици война в Нагорни Карабах. Боевете бяха прекъснати предишния месец след разполагането на съветски миротворци в сходство със съглашение за помирение, което фиксира териториалните придобивки на Азербайджан, непосредствен съдружник на Турция.

Нагорни Карабах е интернационално приет като част от Азербайджан, само че е обитаем и до неотдавна бе напълно следен от етнически арменци, след най-тежките сражения в региона от деветдесетте години.

Ердоган, който участва на парада в Баку дружно с азербайджанския президент Илхам Алиев, съобщи, че в този момент е належащо етническите арменски сили да бъдат подведени под отговорност за това, което той дефинира като техни военни закононарушения и за разрушение на села, градове и джамии.

Арменските сили отхвърлят сходни обвинявания. Те показват, че азербайджанските сили и задгранични наемници са тези, които са виновни за огромните опустошения на културни обекти и жестокостите. Баку отхвърля това.

На днешния церемониал хеликоптери с флаговете на Турция и Азербайджан летяха над Каспийско море. Освен това 3000 турски бойци участваха в парада на главния площад в Баку.

Алиев засвидетелства благодарност за поддръжката на Турция по време на войната.

Ердоган поддържа нашата позиция, нашата обективна идея през цялото време... Участвайки в този церемониал на успеха, ние още веднъж демонстрираме нашето единение освен на нашите лични нации, само че и на целия свят, съобщи Алиев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР