Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново призова Швеция да изпълни

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново призова Швеция да изпълни
Коментари Харесай

Ердоган отново отказа на Швеция за НАТО: Не можем да подкрепим онези, които приемат терористи

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган още веднъж прикани Швеция да извърши обещанията си за битка с тероризма в подтекста на аспирациите на страната за участие в НАТО, оповестява Hurryiet.

" Не можем да подкрепим тези, които одобряват тероризма с отворени прегръдки. Какъв принос за НАТО може да има страна, която не може да се дистанцира от тероризма? “ – означи Ердоган, до момента в който приказва на гала по дипломирането в Националния университет по защита в Истанбул на 7 юли. Според турския президент Анкара чака Швеция да извърши обещанията, дадени в Мадрид през юни предходната година.

Според изданието изказванията на Ердоган са били направени след диалози в Брюксел с присъединяване на външните министри на двете страни. Дискусиите, инициирани от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, имаха за цел да изгладят разликите и да убедят Турция да утвърди участието на Швеция преди годишната среща на върха на военния алианс във Вилнюс.

Анкара от дълго време показва угриженост по отношение на снизходителността на Швеция към кюрдските организации, които Анкара признава за терористични, и упорства за по-конкретни дейности в битката против тях, написа вестникът. Въпреки че Швеция промени антитерористичното си законодателство, откакто кандидатства за участие в НАТО, Турция твърди, че последователите на ПКК към момента са свободни да провеждат демонстрации, да набират поддръжници и да получават финансови запаси в страната.

Ердоган акцентира и приноса на Турция към Северноатлантическия алианс по време на нейното 71-годишно участие в блока. " Малко съдружници са съдействали повече за съюза на НАТО от Турция. Демонстрирахме нашата кардинална позиция, като подкрепихме участието на Финландия и не се поколебахме да демонстрираме нашата реакция по отношение на тези, които покровителстват терористите “, уточни той. " Не може да има рационално опрощение за тези, които споделят, че би трябвало да покажем взаимност под сводовете на НАТО, с цел да приемем убийците “, добави турският водач.

Според вестника генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е изразил желанието си да свика още веднъж страните за спомагателни полемики на 10 юли, като е изразил оптимизъм, че молбата на Швеция за участие в блока ще бъде утвърдена преди годишната среща на върха на водачите на Алианса, планувана за 11-12 юли. Ръководителят на НАТО призна, че някои въпроси остават нерешени, само че изрази подготвеност да работи по тях през уикенда.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР