Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отмени планираното посещение в Израел

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отмени планираното посещение в Израел
Коментари Харесай

Турският президент Ердоган отмени пътуването до Израел заради „нечовешката“ война в Газа

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган анулира плануваното посещаване в Израел поради „ нечовешката “ му война в Газа, заявявайки, че връзките сред двете страни няма да се подобрят. < /p>

„ Имахме план да отидем в Израел, само че той беше отменен; ние няма да отидем “, сподели Ердоган пред депутати от ръководещата партия в Народното събрание в сряда, до момента в който подлагаше на критика бомбардировките на Израел в Газа и защитаваше Хамас.


Язвителните забележки на турския водач удължават утежняването на връзките сред Анкара и Израел, които имат нестабилни връзки от години.

Продължете да четете < /h2> лист от 4 детайла Турция в неповторима позиция ли е да посредничи сред палестинците и Израел?

Турският президент Ердоган назовава израелската блокада и бомбардирането на Газа „ кръвопролитие “ Гневът към Съединени американски щати и европейските съдружници на Израел нараства след гърмежа в болница в Газа Ердоган: „ Дълбоко угрижен от насилието на противозаконни заселници “ завършек на списъка

Веднъж стеснен районен съдружник, Турция замрази връзките си с Израел през 2010 година, откакто израелските военни сили направиха нахлуване против турски транспортен съд, пътуващ към Газа с филантропични доставки, убивайки 10 цивилни.

Докато двете страни възвърнаха връзките си през 2016 година, Турция още веднъж уволни израелски пратеници през 2018 година поради смъртоносните репресии на Израел против мирни палестински протестиращи на границата с Газа.

Отношенията „ може да са били разнообразни “

Тирадата на Ердоган наподобява ще сложи връзките още веднъж в надълбоко заледяване след неотдавнашни признаци, които демонстрират, че връзките се построяват още веднъж.

Ердоган се срещна персонално с израелския министър председател Бенямин Нетаняху за първи път предишния месец на среща на върха на Организация на обединените нации в Ню Йорк. Там двамата водачи отвориха вратата за евентуално съдействие в области като енергетиката, технологиите и киберсигурността.

Въпреки че израелските бомби валят върху Газа за трета седмица, убивайки повече от 6500 души и разрушавайки огромна част от инфраструктурата на територията, турският водач още веднъж нанася малко удари.

„ Разбира се, имахме положителни планове, само че [Нетаняху] злоупотреби с тях “, сподели Ердоган. „ Ако беше траял с положителните планове, връзките ни можеше да са разнообразни, само че в този момент, за жалост, и това няма да се случи. “


Ердоган, който управлява Турция в продължение на две десетилетия, е гневен бранител на палестинската идея. Той насочи яростни рецензии към Израел след смъртоносния гърмеж в болница в обсадената Ивица Газа на 17 октомври.

„ Международната общественост не се оправя с предизвикването пред лицето на противозаконните и необуздани офанзиви на израелския режим против цивилни “, сподели Ердоган в изказване във вторник, добавяйки, че хората в Газа страдат от „ групово наказване “.

В обръщението си към Народното събрание в сряда турският президент също похвали Хамас като „ освободители “, които се борят да „ защитят своите земи и хора “.

Бойци на Хамас излязоха от обсадената Ивица Газа на 7 октомври и нападнаха израелци, в това число доста цивилни, убивайки минимум 1400 души и пленявайки повече от 220, съгласно израелски публични лица.

Очаква се Ердоган да участва на всеобщ пропалестински протест в Истанбул в събота, проведен от ръководещата Партия на справедливостта и развиването.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР