Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви война на спекулата с

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви война на спекулата с
Коментари Харесай

Ердоган обяви война на спекулата с цените

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи война на спекулата с цените на главните артикули в супермаркетите на фона на годишна инфлация, доближаваща 20 на 100 през последните месеци.

" Ще пресечем несъразмерното повишаване на цените на рафтовете, щандовете и етикетите ", даде обещание наскоро президентът, представен от Българска телеграфна агенция, като изрази очакване, че инфлацията ще бъде овладяна в най-кратък период.

Неговата прогноза обаче наподобява към този момент не се удостоверява от формалната статистика. Според данните на Турския статистически институт за октомври регистрираната годишна инфлация е от 19,89 % спрямо 19,58 % през септември и 11,89 % през октомври 2020 година А максимален е скокът на цените на питателните артикули и безалкохолните питиета, основно перо в разноските на турските семейства. Увеличението там е от 27,41 % през октомври на годишна база.

Заканата на президента бе последвана от инспекции на комерсиалното министерството във връзка с няколко огромни вериги супермаркети, с цел да се откри дали те не завишават изкуствено цените на съществени артикули като яйца, макаронени произведения, ориз, мляко, плодове. Проверките са подхванати по отношение на петте търговски вериги, които имат максимален дял в магазинната мрежа на страната в отговор на постъпили тъжби и недоволства на жителите, посочи министерството. Ведомството се закани, че ще продължи битката с " тези, които действайки срещу разпоредбите за свободна конкуренция и пазарните условия, предизвикват вреди на потребителите ".

В края на октомври Комисията за защита на конкуренцията наложи санкции в общ размер на 2,671 милиарда турски лири на пет вериги супермаркети и един снабдител на хранителни артикули на съображение, че са ползвали нелоялна конкуренция. Някои от веригите оповестиха, че ще апелират решението, заявявайки, че е незаслужено те да бъдат държани виновни за повишаването на живота и че това не служи за развиването на капиталовата среда и свободния пазар в Турция.

" Не се подигравайте с мозъка на народа. Супермаркетите ли покачват цените? ", разяснява обвиняванията на президента Ердоган Мурат Юлкер, притежател на веригата супермаркети Шок.

От BIM, друга от санкционираните вериги, обърнаха внимание, че Комисията за защита на конкуренцията би трябвало да има " безпристрастна и регулаторна роля, самостоятелна от политическите инструктажи ", а наложените санкции " ще хвърлят сянка върху интернационалната известност на тази комисия ".

Наред със заканата да подеме борба против петте съществени вериги, турският президент разпореди също да бъдат построени хиляда нови супермаркета, ръководени от земеделските кооперативи, които да спомагат за преодоляването на скока на цените на главните артикули. Президентът изясни, че концепцията е по този метод до турските консуматори да доближат евтини и качествени артикули и да се балансира пазарът.

На първия стадий се възнамерява броят на съществуващите супермаркети на кооперативите за земеделско кредитиране да бъде повишен с още хиляда, разясни Ердоган пред кореспонденти след посещаване на подобен магазин в Истанбул. Понастоящем кооперативите за земеделско кредитиране в страната оперират към 500 магазина за хранителни артикули, незабележим дял от пазара спрямо основните вериги.

Депутатът от опозиционната " Добра партия " Юмит Дикабайър отвърна президента, като съобщи, че даже в супермаркетите на земеделските кооперативи цените са премерени " не съгласно стоките, а съгласно заплатата на президента ". Той посочи нуждата за незабавно увеличение на минималните заплати и пенсии в страната. Експеримент на депутата, който в продължение на 15 дни пазарувал от същия магазин, където президентът откри цените за умерени, демонстрира, че сметката за пазар единствено на съществени хранителни артикули и напълно малко препарати за дома възлиза на 777 турски лири /близо 70 евро/.

Mеждувременно милиони турски служащи и пенсионери чакат да научат какво ще бъде нарастването на минималната работна заплата в страната следващата година. Според калкулации, показани от турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, може да се чака минималната работна заплата да нарасне с 20-22 % при планирана инфлация от 16,40 % в края на актуалната година. Това значи, че чистата минимална работна заплата в Турция ще бъде в размер сред 3390 турски лири /302 евро/ и 3447 турски лири /306 евро/. Поради релативно ниското присъединяване на дамите в трудовата мощ в страната, доста фамилии ще разчитат на тази сума, с цел да се изхранват всичките им членове за цялостен месец.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пък от следващата година се планува да взима месечно заплащане от 100 хиляди турски лири /8913 евро/, съгласно предложение, импортирано от него самия в бюджета за 2022 година, който следва да бъде гласуван от Народното събрание.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР