Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви състава на новия министерски

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви състава на новия министерски
Коментари Харесай

Ердоган обяви новото правителство на Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи състава на новия министерски съвет на Турция, с който стартира третия си петгодишен мандат като държавен глава.

В 17-членния нов кабинет единствено двама министри резервират постовете си от предходния кабинет и това са министърът на опазването на здравето Фахреттин Коджа и министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой.

На инаугурацията участваха 20 държавни глави, измежду които Румен Радев

Нови министри поемат вицепрезидентския пост и всички останали министерства.

Вицепрезидент ще бъде Джевдет Йълмаз.Министър на правораздаването ще бъде Йълмаз Тунч, който сменя Бекир Боздаг.Али Йерликая, до момента валия на Истанбул, ще бъде министър на вътрешните работи вместо предходния Сюлейман Сойлу.Министър на външните работи ще бъде Хакан Фидан, доскорошен началник на Националната разследваща работа. Той сменя на този пост Мевлют Чавушоглу.За министър на защитата се назначава Яшар Гюлер, шеф на турския общоприет щаб вместо досегашния министър Хулуси Акар.Министър на финансите и на хазната ще бъде Мехмет Шимшек. Той е добре познато име във финансовите среди в Турция и в чужбина. Шимшек дълги години преди този момент бе финансов министър.Само една жена министър ще има в новия кабинет. Това е Махинур Йоздемир Гьокташ, като тя ще е министър по въпросите на фамилията и обществените действия.Министър на енергетиката и естествените запаси е Алпарслан  Байрактар.Министър на труда и обществената сигурност е Ведат Ъшъкхан.Министър на градоустройството и климатичните промени е Мехмет ЙозхасекиМинистър на младежта и спорта е Осман Ашкънбак.Министър на образованието е Юсуф Текин.Министър на индустрията и технологиите е Фатих Каджър.Министър на земеделието и горите е Ибрахим ЮмаклъМинистър на търговията е Йомер Болат.Министър на превоза и инфраструктурата е Бадюлкадир Уралъоглу.

В словото си преди да разгласи състава на новия кабинет, с който по думите му стартира новото столетие на Турция, Ердоган съобщи: „ Турция през днешния ден е по-силна от през вчерашния ден. Щастливи сме, че в разстояние на 14 дни пред урните нашият народ на два пъти ни гласоподава доверие. Знаем, че всичко това ни постанова и огромни отговорности. Преди да разглася новия кабинет, желая да благодаря на всички, с които работихме дружно в предходния кабинет ”.

Опонентът му Кемал Кълъчдароглу увери, че „ битката за демокрацията няма да спре “

Държавният глава изрече и специфична признателност от свое име и от името на турската нация на президентите и високопоставените представители на 78 страни, които участваха церемонията по встъпването му в служба за трети петгодишен мандат.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР