Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща да засили покупателната способност

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща да засили покупателната способност
Коментари Харесай

Ердоган обеща да засили покупателната способност на гражданите с ниски доходи

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде обещание да ускори покупателната дарба на жителите с ниски приходи, като съобщи, че държавното управление осъзнава компликациите, произлизащи от повишението на цената на живота, оповестява "Дейли сабах ".
Ердоган разгласи и серия ограничения против повишаването на цените на недвижимите парцели на фона на усложненията на хората да си купят жилище или да заплащат наем.
Турската инфлация доближи съвсем 70% предишния месец на годишна база, което е най-високото ниво за последните 20 години.
След съвещание на кабинета през вчерашния ден Ердоган повтори решимостта на държавното управление да работи по разрешаването на казуса с възходящите цени и да усъвършенства покупателните качества на семействата с ниски приходи посредством ограничения от юли.
"Наясно сме с понижаването на покупателната дарба на нашите жители с ниски приходи. Опитваме се да компенсираме спада с нарастванията на заплатите, които вършим ", сподели той.
Ердоган разгласи, че ще бъдат препоръчани по-изгодни жилищни заеми на жителите, които извърнат в турски лири спестяванията си в задгранична валута или продадат златото си на централната банка, с цел да употребяват средствата за покупка на жилище на стойност до 2 милиона турски лири (около 130 хиляди долара).
Месечните лихви по заемите ще бъдат от 0.89%, а падежът - до 10 години, разясни той.
Според Ердоган тази мярка ще насърчи също по този начин турската лира от съмненията на валутните курсове.
Наред с това жилищни заеми при рента от 0.99% и десетгодишен падеж ще бъдат предоставяни и за покупка на първо жилище.
Строителните компании пък ще могат да се възползват от заеми с тригодишен падеж за дотъкмяване на към този момент стартирани планове, стига да се ангажират в период от една година да задържат непроменени продажните цени.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР