Турският президент Реджеп Тайип Ердоган късно снощи натисна бутона, откривайки

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган късно снощи натисна бутона, откривайки
Коментари Харесай

Предизборно Ердоган раздаде безплатен газ на всички домакинства

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган късно нощес натисна бутона, откривайки първите доставки на газ от находището „ Сакария “ в Черно море. Това е ход, който идва няколко седмици преди общите избори и в разгара на напъните на Анкара да реализира самостоятелност в енергийния бранш. 

Ердоган се готви трескаво за изборите, планувани за 14 май, които се считат за най-ключовите в актуалната история на Турция. Церемонията е следващият опит на държавното управление да покаже огромните енергийни и инфраструктурни планове в навечерието на изборите, за които социологическите изследвания демонстрират, че Ердоган може да загуби след две десетилетия на власт.

Това е историческа стъпка по пътя към енергийната самостоятелност на страната “, сподели той.

На гала, предавана онлайн по турската национална телевизия, Ердоган разгласи „ радостната вест “, акцентирайки, че турските жители няма да заплащат за газ в продължение на една година, когато го употребяват в жилищата си, в частност в кухнята и при ползване на топла вода. А в продължение на месец той ще бъде безвъзмезден, когато го употребяват за отопление на домовете си.

Ще предоставим безвъзмезден природен газ за потреблението на семействата до 25 кубически метра месечно за една година. Неограниченият природен газ за цялото домакинско ползване ще бъде безвъзмезден през идващия месец “, сподели Ердоган.

Турция откри количества газ край крайбрежията на провинция Зонгулдак, в находище, което съгласно Ердоган е най-голямото в страната му. Според турския президент това поле ще способства за понижаване на зависимостта на страната от импорт на сила от Русия.

На първия стадий оборудването ще стартира да добива 10 милиона кубически метра газ дневно.

Общото количество ще доближи 40 милиона кубични метра дневно след откриването на нови кладенци по-късно “.

Миналата година Турция покри 40% от потребностите си с импорт от Русия. Турция също внася газ от Азербайджан и Иран, само че Анкара търси способи да разнообрази източниците си на доставки, изключително откакто Владимир Путин стартира нашествието си в Украйна предходната година.

Инфлацията в страната доближи 50.5%, до момента в който обменният курс на турската лира бележи доста утежняване, което докара до повишаване на живота, мъчно търпимо за болшинството от турците.

Президентските и парламентарните избори съставляват най-голямото изборно предизвикателство за най-дълго управлявалия водач на модерна Турция, откакто рецесията с разноските за живот подкопа поддръжката на Ердоган. Опозиционният претендент Кемал Кълъчдароглу води в социологическите изследвания.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР