Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и генералният секретар на НАТО

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и генералният секретар на НАТО
Коментари Харесай

Ердоган и Столтенберг обсъдиха събитията в Русия и членството на Швеция в НАТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг са разискали по телефона най-новите събития в Русия и присъединението на Швеция към НАТО, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер, базирайки се на изказване на Дирекцията по връзките на турското президентство. 

По време на диалога е било декларирано, че " прекратяването на напрежението в Русия е предотвратило необратими филантропични бедствия на украинското поле ", показва Дирекцията. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е изразил вяра, че събитията в Русия ще бъдат нов стадий по пътя към обективен мир в Украйна.

Двамата са разискали също въпроса за участието на Швеция в НАТО. В диалога е било декларирано, че градивното отношение на Турция към участието на Швеция продължава, само че направените от Швеция законодателни промени са без значение, " до момента в който последователите на ПКК/ПДС/СЗН свободно провеждат действия в тази страна ", се показва в изказването.

Турция преглежда сирийската кюрдска милиция Сили за отбрана на народа (СЗН) и политическото ѝ крило Партия на демократичния съюз (ПДС) като разклонения в Сирия на Кюрдската работническа партия (ПКК), приета за терористична формация от Анкара, Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Пред Столтенберг турската страна е декларирала също, че изключването на Турция от програмата за F-35 и напъните договорката за придобиване на F-16 от Анкара да бъде обвързана с участието на Швеция в НАТО вредят на НАТО и на сигурността на алианса, а не на Турция.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР