Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и арменският премиер Никол Пашинян

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и арменският премиер Никол Пашинян
Коментари Харесай

Турция и Армения изглаждат отношения след два дни в Прага

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и арменският министър председател Никол Пашинян ще обсъдят в Прага на 6 октомври нормализацията на връзките сред двете страни, оповестява през днешния ден проправителственият турски в. " Сабах ", като се базира на свои източници, представен от Българска телеграфна агенция.

Ердоган, който приказва на 1 октомври пред турския парламент, разгласи за опцията за такава среща. Очаква се Ердоган и Пашинян да вземат участие в първата среща на върха във формат „ Европейска политическа общественост “ в столицата на Чехия.

Планира се в частност турският водач да предложи на Пашинян срещите на специфичните представители на двете страни да се състоят в Турция и Армения (като двете страни се редуват), а не на територията на трети страни. Очаква се Ердоган също по този начин да показа предложенията си за понижаване на напрежението в района и за скорошно сключване на кротичък контракт сред Армения и Азербайджан, написа " Сабах ".

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически връзки. През 2009 година в Цюрих външните министри на двете страни подписаха протоколи за определяне на дипломатически връзки и за правилата на връзките си, само че тези документи не бяха утвърдени от никоя от страните. На 15 декември Турция назначи Сердар Кълъч, някогашен дипломат на страната в Съединени американски щати, за специфичен представител в разговора. Три дни по-късно и Армения назначи своя специфичен представител - заместник-председателя на арменския парламент Рубен Рубинян. На 14 януари в Москва се състоя първата среща на специфичните представители за разговора на Турция и Армения.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР