Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и

...
Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и
Коментари Харесай

 Ердоган и Путин са обсъдили по телефона зърнената сделка


Турският президент Реджеп Ердоган  Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик и министър председател. Роден на 26  февруари 1954 година в Истанбул. Завършва през днешния ден е провел телефонен диалог с президента на Русия Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През, заяви Анадолската организация, представена от Българска телеграфна агенция.

От ръководството по връзките на кабинета на Ердоган оповестиха, че двамата водачи са разискали въпроси от районния дневен ред с акцент върху последните събития в руско-украинската война.

Ердоган е отбелязал, че Анкара продължава да подхваща нужните начинания с всички страни за разрешаване на проблемите, свързани с използването на Истанбулското съглашение за доставки на зърно (от пристанищата на Украйна – б.ред.).

Турският водач е изразил убеденост, че ще бъде основана атмосфера на съдействие за разрешаване на въпроса за зърнените доставки. Според него градивният метод по тематиката би оказал стимулиращо влияние върху двете страни по въпроса за завръщане към разговора.

Ердоган благодарил на Путин за „ откровените думи “ във връзка с Турция и него персонално пред дискусионния конгрес „ Валдай “ на 27 октомври. Там Путин, представен от ТАСС, е определил Ердоган като „ мощен водач и комплициран, само че пореден и благонадежден сътрудник “, който не разрешава да бъде притискан и да бъде управителен от ползите на трети страни.

От своя страна Путин е декларирал, че Русия би могла да обмисли възобновяването на присъединяване си в съглашението единствено след детайлно следствие на събитията към офанзивата с дронове против съветски военни кораби в пристанището на Севастопол, както и след гаранции от страна на Киев, че няма да употребява филантропичния кулоар за военни цели, заяви пресслужбата на Кремъл, представена от Ройтерс.

Външните министри на Русия и на Турция Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу също са провели телефонен диалог, в който са разискали обстановката към съглашението за експорт на зърно и храни през Черно море, е споделил пред ТАСС източник от турското министерство на външните работи. ТАСС заяви още, че зърненото съглашение е било разисквано през днешния ден още веднъж и от министрите на защитата на Русия и на Турция Сергей Шойгу и Хулуси Акар, като диалогът се е провел по самодейност на турската страна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР