Турският президент Реджеп Ердоган внесе в парламента за ратификация законопроект

...
Турският президент Реджеп Ердоган внесе в парламента за ратификация законопроект
Коментари Харесай

Ердоган внесе в турския парламент кандидатурата на Швеция за НАТО

Турският президент Реджеп Ердоган внесе в Народното събрание за ратификация законопроект за кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, оповестиха от турското президентство, съобщи „ Ройтерс “.

„ Протоколът за присъединение на Швеция към НАТО беше подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган на 23 октомври 2023 година и беше отправен до Великото национално заседание на Турция “, показаха от президентството в обществената медийна платформа X, само че без да бъдат дадени повече детайлности.

Трябва да се има поради обаче, че няма избран период за самата ратификация. Законопроектът ще бъде включен в дневния ред на парламентарната комисия по външните работи, която ще би трябвало да го одобри, преди да може да бъде изпратен за ратификация в общото заседание.

По-рано денем президентът на Турция е подписал протокола за шведското участие в Алианса.

Междувременно шведският министър-председател Улф Кристерсон приветства новината за внасянето от турския президент Реджеп Ердоган в Народното събрание на законопроект за одобрение на кандидатурата на Швеция за присъединение към НАТО.

„ Сега остава Народното събрание да се заеме с въпроса. Очакваме с неспокойствие да станем член на НАТО “, написа Улф Кристерсон в обществената медийна платформа X.

Турция и Унгария са единствените членки на НАТО, които не са утвърдили присъединението на Швеция към НАТО.

През юли тази Турция се съгласи да напредне с кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, макар че президентът Ердоган съобщи тогава, че Анкара не може да утвърди кандидатурата преди октомврийската сесия на турския парламент, напомня БНР.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР