Турският президент Реджеп Ердоган поиска от руския си колега Владимир

...
Турският президент Реджеп Ердоган поиска от руския си колега Владимир
Коментари Харесай

Кюрдите стават проблем между Путин и Ердоган

Турският президент Реджеп Ердоган изиска от съветския си сътрудник Владимир Путин да " почисти " кюрдските сили от Северна Сирия.

Ердоган с ново военно навлизане на сирийска територия, с цел да изтласка кюрдските сили, които упреква за бомбения атентат през ноември, умъртвил шестима души в Истанбул.



Споразумение от 2019 година сред Москва и Анкара постави завършек на турската сухопътна атака, като сътвори 30-километрова " безвредна зона " в Сирия.

Турция упреква Русия, която е основен състезател в сирийската революция, подкрепящ режима на Башахр ал-Асад, че не е изпълнила договорката.

Ердоган съобщи на Путин в телефонен диалог в неделя, че е " значимо кюрдските бойци да бъдат прочистени от границата до дълбочина от минимум 30 километра ".

Част от кюрдските сили са ситуирани в региони под съветски боен надзор. Други, с поддръжката на Съединени американски щати, се бият против джихадистите от групировката " Ислямска страна ".



Както Москва, по този начин и Вашингтон оказват дипломатически напън върху Анкара да не стартира нова военна акция в Сирия.

Засега Турция обстрелва кюрдски позиции покрай границата с артилерия и нанася удари с дронове. Кюрдските групировки отхвърлят да са забъркани в атентата в Истанбул.

По време на телефонния диалог Ердоган и Путин разискаха още двустранните връзки, енергетиката и Черноморския филантропичен кулоар.

По него са превозени над 13 милиона тона зърно, като е вероятен и експорт на други хранителни артикули, счита Ердоган.

Турският президент изрази и " откровената си вяра за скорошно преустановяване на войната сред Русия и Украйна ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР