Турският президент Реджеп Ердоган откри най-голямата джамия в Турция -

...
Турският президент Реджеп Ердоган откри най-голямата джамия в Турция -
Коментари Харесай

Ердоган откри най-голямата джамия в Турция

Турският президент Реджеп Ердоган откри най-голямата джамия в Турция - джамията Чамлъджа, намираща се на хълма Чамлъджа в азиатската част на Истанбул. Джамията, чийто градеж продължи 6 години, бе открита с петъчната молитва, оповестява Анадолската организация.

Религиозният храм, издигнат в османско-селджушки жанр, има потенциал да побере 63 000 души. Джамията е с 6 минарета и може да се види от всяко място в Истанбул.

Четири от минаретата са с височина 107.1 метра, а другите две са високи 90 метра. Височината на четирите минарета припомня за борбата при Манцикерт през 1071 година, която бележи влизането на турците в Анадола след успеха на селджушкия султан Алп Арслан над византийските войски. Основният купол на джамията е с височина 72 метра. Подът на храма е затрупан ръчно тъкан килим.

Комплексът на джамията включва също музей на турско ислямско изкуство, художествена изложба, библиотека, конферентна зала за 1000 души, 8 креативен ателиета и затрупан паркинг с потенциал 3500 коли. Всички тези обекти са ситуирани на повърхност от 125 000 кв. метра, а площта на самата джамия е 15 000 кв. метра, показва ТАСС.

Джамията Чамлъджа е знак на историята, цивилизацията и културата на град Истанбул, тя е горделивост за цялата ни страна и за целия ислямски свят, написа в Twitter ръководителят на Дирекцията по връзки в турското президентство Фахреттин Алтун.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР