Турският президент Реджеп Ердоган обяви с апломб, че в Черно

...
Турският президент Реджеп Ердоган обяви с апломб, че в Черно
Коментари Харесай

"Дойче веле": Каква е истината за новото турско находище в Черно море

Турският президент Реджеп Ердоган разгласи с самоувереност, че в Черно море страната му е разкрила най-голямото газово находище в историята си. Залежите възлизали на 320 милиарда кубически метра, а по всичко личало, че ще бъдат открити и още залежи, написа "Дойче веле ".

Ердоган счита, че употребата на находището може да стартира още през 2023 година, а по този метод страната му щяла да престане да бъде вносител на енергоносители и щяла да стане експортьор.

Специалистите обаче са скептично настроени. Симон Шулте от Института по енергийно стопанство към Кьолнския университет напомня, че на първо време би трябвало да се пресметна какъв брой ще коства създаването на находището и самият рандеман на газ: „ В Черно море това е много сложна работа, “ счита специалистът. Той напомня, че в румънския шелф през 2012 година също беше намерено огромно газово находище, което и до момента си стои съвсем неразработено.

На собствен ред турският експерт по енергетика Недждет Памир предизвестява, че още е прекомерно рано да се приказва за наличните размери газ. За да се ревизират обстоятелствата, ще би трябвало още многомесечна работа, а огромните очаквания постоянно водят до огромни разочарования, споделя още Памир.

Според Ерай Гюджлюер, икономист от Истанбулския университет, находището е доста. Той споделя, че откритието ще даде удобно отражение върху курса на турската лира.

„ Ще го видим доста бързо, а след това ще има и второ повишаване, когато стартираме да добиваме газ, “ счита Гюджлюер. Неговото пояснение: турската стопанска система и лирата ще си отдъхнат, когато към този момент няма потребност да се внасят енергоносители. Както е известно, Турция е един от най-крупните купувачи на съветски газ. Само през предходната година тя внесе съветски газ за цели 35 милиарда евро.

Независимо от оптимистичните прогнози обаче турската лира продължи да губи стойност даже след изказването на Ердоган за газовото находище. Колкото до въпроса дали в Черно море ще има спорове с други страни от район (сред тях е и България) по отношение на газовите залежи, турското държавно управление счита, че от юридическа позиция всичко е чисто.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР