Турският парламент ще разгледа въпроса за изпращането на войски в

...
Турският парламент ще разгледа въпроса за изпращането на войски в
Коментари Харесай

Турция открива втори фронт в Средиземно море

Турският парламент ще прегледа въпроса за изпращането на войски в Либия след няколко дни. Медиите към този момент оповестяват за прехвърлянето в Триполи на следени от Анкара бойци от Сирия.

В същото време Италия приканва за въвеждане на зона неразрешена за полети над Либия. Но в НАТО няма единна позиция по този въпрос. Но желанията на Турция не будят подозрения: скоро Анкара може да стане участник в два спора в Средиземно море.

Предложението за оповестяване на зона неразрешена за полети над Либия, направено преди дни от италианския министър председател Джузепе Конте, се свързва с въздушните удари на НАТО по време на войната против Муамар Кадафи, написа "Поглед инфо ".

Такъв паралел в понеделник направи ръководителят на съветската дипломация Сергей Лавров, изказвайки се по време на срещата си с иранския си сътрудник Джавад Зариф. "В последна сметка НАТО стартира да бомбардира Либия, откакто Съветът за сигурност на Организация на обединените нации взе безусловно същото решение: да разгласи зона неразрешена за полети над Либия ", съобщи Лавров.

Италианският министър председател Конте счита, че въвеждането на зона неразрешена за полети в Либия може да постави завършек на конфликтите сред Либийската национална войска (ЛНА) на фелдмаршал Халифа Хафтар и милициите, които се бият на страната на интернационално приетото „ Правителство на националното съгласие” (ПНС) на Фаиз Сарадж.

Миналия четвъртък Путин разиска обстановката в Либия с италианския министър председател Джузепе Конте.

Трябва да се означи, че по време на войната с Кадафи Италия не беше основател на резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за зоната, която отвори пътя към въздушните удари на НАТО.

Италианците не свириха първа цигулка в самата интервенция на НАТО. Но наподобява, че по време на сегашния спор някогашната метрополия е решила да вземе по-активно присъединяване в ориста на някогашната колония.

„ От друга страна, предлагането на Конте е просто предложение, защото италианците не могат да основат независимо зона неразрешена за полети “, счита проф. Михаил Рощин, откривател в Института за ориенталски проучвания на Руската академия на науките. „ Трябва да изчакаме резултатите от разискването на тази концепция в Организация на обединените нации.

Най-вероятно Рим е направил чисто предварителна декларация “, добави специалистът. Целта на изказването е да се избави режима на Сарадж с политически средства, преди Турция да стартира интензивно да му оказва помощ с военни, добавя специалистът.

В понеделник беше изпратен законопроект до турския парламент за изпращане на войски в Либия, депутатите възнамеряват да го прегледат на 2 януари. Очевидно в Анкара считат, че концепцията за зона без полети, препоръчана от Италия, няма да помогне на Сарадж и е нужна директна военна помощ, която Турция ще даде.

Много специалисти и политици са уверени, че турците са почнали да „ играят “ на страната на Сарадж против Хафтар доста по-рано от въвеждането на законопроекта и даже преди ПНС публично да изиска от Анкара военна поддръжка.

В средата на декември имаше известия, че Турция е изпратила специфични сили, с цел да помогне на Сарадж.

Няколко дни по-късно военните, правилни на Хафтар, задържаха транспортен съд с турски екипаж. В същото време ЛНА разгласи, че са наблюдавали транспортен “Боинг”, който е дохвърчал от Истанбул - наподобява, че е с военна техника. Привържениците на Хафтар заплашиха, че ще смъкват самолетите с оръжие.

Другият воюващ, армията на Хафтар, която от позиция на буквата на закона може да се смята за бунтовническа, е подкрепена от Египет и в по-малка степен от ОАЕ. На 18 декември египетският президент Абдел Фатах ас Сиси разгласи, че Кайро ще продължи да поддържа Хафтар. По-рано либийският пълководец разгласи желанието си да посети Кайро.

Подробности за пътуването не бяха оповестени, само че може да се направи извод, че може би става въпрос за усилване на египетската поддръжка за ЛНА, която от няколко месеца изтласква последователите на Сарадж от либийската столица Триполи. Вярно - огромното предградие на столицата “Таджур” към момента е под контрола на силите на Сарадж.

Сирийски туркомани на либийския фронт

Миналата събота се появи информация, която в допълнение усложни либийското “разпределение на силите”, в случай че това известие, несъмнено, е правилно.

Саудитският ефирен канал “Ал Хадас”, базирайки се на източници в сирийската съпротива, съобщи, че предходната седмица турците са изпратили първата група от 120 сирийски бойци в Либия.

Твърди се, че четири набиращи центъра работят в градовете на Северна Сирия, следени от турската войска и протурските групировки: в Африн, Ер Рай (Чобанбей) и Ахтерин. Източниците настояват, че по този начин наречената бригада „ Султан Мурад “ организира „ набиране “ на бойци.

Това е въоръжена формация, която се концентрира върху Анкара и се състои основно от сирийски туркомани, свързани с турците. Твърди се, че Турция има намерение да активизира осем хиляди бойци от Сирия за прехвърлянето в Либия.

В същото време, подчертаваме, че публично Анкара не взе участие в спора в Либия. Новината, че Турция придвижва войските си или сирийската съпротива към Либия, са единствено клюки, разяснява турският политолог Тогрул Исмаил.

„ Това като цяло е смешно. Демократична страна не се намесва във вътрешните работи и не нарушава интернационалните стандарти “, акцентира турският специалист. Той напомни неотдавна подписаното съглашение сред Турция и ПНС на Либия.

„ Официалното държавно управление на Либия е в извънредно тежко състояние, тъй като военачалник Хафтар заема огромна територия. Но би трябвало да разберете кой и по какъв начин го поддържа “, сподели турският политолог.

Ако приемем, че сирийските екстремисти към момента се трансферират в Либия, тогава най-вероятно това се прави „ по разнообразни направления: или през Тунис, или непосредствено до либийското пристанище Мисурата “, разяснява ръководителят на Центъра за ислямски проучвания на Института за нововъведения и развиване Кирил Семьонов.

Мисурата е третият по величина град в Либия след столицата Триполи и Бенгази. За разлика от Бенгази, който се намира в дълбокия гръб на войските на Хафтар, и Триполи, за който Хафтар се бори, Мисурата е крепко следена от групировките-привърженици на ПНС.

Между другото, исторически тук живее най-голямата турска общественост в Либия (около половината от популацията на пристанищния град има турски корени).

Ориенталистът Михаил Рощин също счита, че най-надеждният метод за превоз от Турция до Либия е по море. "Но това ще отнеме време, макар обстоятелството, че Средиземно море не е толкоз необятно ", добави специалистът. Рощин има вяра:

„ Десантът във въздуха ще изисква доста съществени старания. Освен това съществува опасност, че турските военни самолети просто ще бъдат свалени. "

И като цяло съгласно ориенталиста е прекомерно рано да се приказва за огромната турска интервенция в Либия. „ Плановете за военна интервенция в Либия наподобяват като случка, като недомислена стъпка. Все още не е ясно какви сили Ердоган желае да трансферира в Либия “, добави специалистът.

Но като цяло Турция към този момент не крие прехвърлянето на сирийска въоръжена съпротива в Либия, от своя страна отбелязва Кирил Семьонов. „ ПНС към този момент отхвърля това и за Турция сходен трансфер не е проблем, тъй като, както знаете, представители на Судан и Чад също се бият на страната на Хафтар “, уточни Семьонов. Според него „ има и доста доказателства за наличието на съветски сили там “.

Ще се срещнат ли “Вагнер” и “Султан Мурад”?

По-рано Ердоган сподели, че сякаш в Либия има две хиляди наемници от съветската ЧВК “Вагнер”. Съществуването на такива ЧВК в никакъв случай не е било доказано публично, а самото име "Вагнер " се трансформира в знак за съветските доброволци, които извършват военни задачи в чужбина по частни поръчки.

Най-вероятно турският президент има поради нещо сходно.

По-рано се проучва в детайли вероятността от наземен боен конфликт сред турците и руснаците, в случай че и двете страни в действителност участват в Либия. Сега се меси “сирийският фактор”.

„ Може да се стигне до конфликти със сирийски бойци “, допуска Семьонов. “Но не мисля, че руснаците вземат участие интензивно в конфликти на земята. Те най-вероятно извършват други функционалности. А точно: те дават консултативна помощ, охраняват щаба на висшите либийски водачи. Въпреки че, несъмнено, са вероятни някои обособени специфични интервенции. Но това не е такава войска, която седи в окопите “.

Като цяло конфликтите са вероятни, само че те още веднъж няма да трансформират обстановката даже в връзките сред Русия и Турция, счита Семьонов. „ Колкото и да е необичайно, това може да способства за това Русия и Турция да влязат в разговор за Либия и накарат страните от спора да седнат на масата за договаряния “, счита специалистът.

За разлика от войната с Кадафи, от зоната без полети ще има изгода. Според Семьонов актуалната обстановка към Либия е радикално друга от тази през 2011 година, когато опозицията и НАТО взаимно действаха против Кадафи.

„ Въздушните удари от НАТО са безусловно изключени, тъй като не е ясно кого ще ударят. Хафтар има сътрудници в Северноатлантическия алианс, счита политологът. “Но в случай че приемем, че това ще бъде някакво „ налагане на мира “ и са нужни някакви въздушни удари, тогава те могат да се ползват еднообразно във връзка с тези, които нарушават това съглашение, без значение от желанията.

Страните от НАТО имат друга позиция във връзка с спора в Либия, т.е. няма един общ мироглед в съюза, както в САЩ”, добави той. Фактът, че зоната над Либия още веднъж се загатва, може да провокира сензитивна реакция в Русия, счита Семьонов. Но, както към този момент споменахме, става дума единствено за оферти на Италия.

Второ, „ концепцията сама по себе си е вярна “, счита ориенталистът. "Ако бъде въведена зона за полети, това може да докара до най-малко малко стабилизиране на обстановката в Либия, защото в последно време Хафтар прави офанзиви извънредно благодарение на дронове, които му бяха предоставени от ОАЕ ", сподели специалистът.

Неизползването на авиация в спора в Либия е рационално решение, което най-малко ще понижи броя на починалите цивилни и най-важното, това може да бъде първата стъпка към началото на някакъв кротичък развой, счита Семьонов.

Може би това ще бъде кротичък развой, сходен на този, който наблюдавахме, да вземем за пример, в тази ситуация на междусирийските договаряния в Астана.

„ В същото време, въвеждането на зона без полети няма да попречи на Хафтар да вземе Триполи под надзор “, споделя специалистът.

Друго нещо е, че фелдмаршалът се пробва да превземе столицата от април и всичките му опити не приключват с нищо, с изключение на с леко придвижване на позициите, които по-късно вярната на Сарадж войска си връща по този начин или другояче.

На 12 декември Хафтар даде обещание, че неговата либийска национална войска ще стартира "решителна борба " за столицата, само че, напрежението е налице единствено на юг, по-специално в региона на град Салах ал Дин, където отрядите на ЛНА преди този момент напредваха.

“Той не може да промени коренно нищо, само че към този момент гинат цивилни, тъй че колкото повече спорът продължава, толкоз повече жертви ще има”, заключва Кирил Семьонов.

Превод: В.Сергеев
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР