Турският министър на външните работи Хакан Фидан потвърди на 4

...
Турският министър на външните работи Хакан Фидан потвърди на 4
Коментари Харесай

Турция потвърди официално предстоящото посещение на Путин

Турският министър на външните работи Хакан Фидан удостовери на 4 февруари идното посещаване на съветския президент Владимир Путин, без да оповестява точната дата на визитата.


" Това посещаване ще ни даде опция да обсъдим голям брой въпроси ", съобщи министърът пред държавната телевизия TRT Haber.

Местните медии загатват 12 февруари като евентуална дата, само че от кабинета на президента Реджеп Тайип Ердоган не са я удостоверили.

Турция, която ще бъде първият член на НАТО, който Путин посещава след началото на нашествието му в Украйна през февруари 2022 година, предишния месец дефинитивно утвърди влизането на Швеция в Атлантическия алианс.

Ердоган съумява да поддържа търговски и политически връзки както с Украйна, по този начин и с Русия, което разрешава на Русия да избегне западните наказания.

Последната среща сред Путин и Ердоган беше през септември 2023 година в Сочи, само че те постоянно беседват по телефона.

Фидан съобщи, че в дневния ред ще бъдат включени енергетиката, войната в Газа, комерсиалните пътища в Черно море и Сирия.

Двете страни са на противоположни страни в Сирия, като има различия по отношение на наличието на кюрдските сили на ПКК в Североизточна Сирия.

През 2019 година Анкара и Москва реализираха съглашение за прекъсване на турската атака в подмяна на основаването на 30-километрова буферна зона сред турските и ПКК силите. Турция от време на време упреква Русия, че не съблюдава пакта./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР