Турският министър на отбрана Хулуси Акар каза в събота, че

...
Турският министър на отбрана Хулуси Акар каза в събота, че
Коментари Харесай

Обстрелът на пристанището в Одеса разтревожи Анкара

Турският министър на защита Хулуси Акар сподели в събота, че Русия не е забъркана в обстрела на пристанището на Одеса. " В контактите, които имахме през днешния ден с Русия, беше посочено, че тя няма нищо общо с офанзивата. Те деликатно проверяват случая ", цитира турското военно ведомство туит на министъра.

Той въпреки всичко съобщи, че случай като този, случил се след подписаното през вчерашния ден съглашение... в действителност ни кара да се тревожим “.

По рано пък президентът на Украйна Володимир Зеленски упрекна Русия в рутинно нарушение на съглашения, откакто силите на Москва в събота бомбардираха пристанището в Одеса, основно от договорката за експорт на зърно, подписана от воюващите страни ден по-рано.

„ Това потвърждава единствено едно нещо: без значение какво споделя и дава обещание Русия, тя ще откри способи да не го извърши “, съобщи Зеленски по време на среща с американски законодатели, известие за която популяризира президентството.

Хулуси Акар разгласи в събота началото на работата по основаването на координационен център в Истанбул, който ще управлява износа на зърно от Украйна по море. „ Координацията сред Русия и Украйна продължава. Ние изпълнихме отговорностите си по меморандума, подписан в петък, и ще продължим да го следваме. В момента представители на Организация на обединените нации, Русия, Украйна и Турция са почнали работа в взаимен координационен център. Надяваме се на бързото довеждане докрай на тези работи в границите на постигнатите договорености, ние ги следим от близко и продължаваме контактите “, сподели турският министър.

Самият турски президент Реджеп Ердоган съобщи в събота, че превозването на зърно през Черно море ще стартира през идващите дни. „ Със започването на превозването на зърно през идващите дни ние ще дадем значим принос за превъзмогването на световната продоволствена рецесия “, сподели Ердоган, говорейки на церемонията по стартирането на индустриални планове в град Кайсери. Изявлението му беше показано по телевизия TRT. Той сподели, че Анкара ще продължи да поставя дипломатически старания за разрешаване на украинската рецесия. " Ние сме решени да продължим дипломатическите старания, до момента в който се обезпечи мир сред Русия и Украйна. Надяваме се да получим обнадеждаващи вести в обозримо бъдеще при договаряния и контакти на всички равнища, в това число сред водачите ", сподели президентът. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР