Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар заяви днес, че

...
Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар заяви днес, че
Коментари Харесай

Турция се обяви против превръщането на Черноморския регион в зона на стратегическо противопоставяне

Турският министър на националната защита Хулуси Акар съобщи през днешния ден, че Турция е срещу превръщането на Черноморския район в зона на стратегическа борба, заяви Анадолската организация, представена от Българска телеграфна агенция.

Акар, който приказва през днешния ден в окръг Токат, обърна внимание на стъпките на Анкара за реализиране на мир в Украйна.

„ Ние сме срещу превръщането на Черноморския район в зона на стратегическа борба. Турция се стреми към преустановяване на огъня и дълготраен мир в Украйна “, съобщи той.

Турският министър на защитата също по този начин означи, че от началото на август предходната година през " зърнения кулоар " от пристанищата на Украйна са изнесени към 17 милиона тона селскостопанска продукция.

Турция получи интернационална оценка за ролята си на медиатор сред Украйна и Русия, която докара до сключването на съглашение на 22 юли за експорт на зърно от украинските черноморски пристанища, отбелязва Ройтерс. Анкара изигра роля и в размяната на военнопленници сред двете страни. Турция обаче окачестви като „ тежко нарушаване “ на интернационалното право хода на Русия да анексира четири украински района. Анкара неведнъж е призовавала Киев и Москва да прекратят войната, която стартира през февруари.

Хулуси Акар съобщи също по този начин, че Анкара няма да допусне образуването на зона, следена от терористични формирования наоколо до южните граници на Турция.

Ще нанасяме удари против бойците, без значение кой поддържа кървавите организации, акцентира ръководителят на турското министерство на защитата.

По думите му единствената цел на турската войска в Северна Сирия са терористите.

Той добави, че всички дейности на Анкара се основават на нормите на интернационалното право.

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган неведнъж е призовавал за 30-километрова зона за сигурност по границата сред Турция и Сирия, с цел да се отбрани Турция против трансгранични набези от сирийска територия.

Акар акцентира също по този начин, че нито една стъпка на Анкара в разговора с Дамаск не може да навреди на умерената сирийска съпротива.

„ Стремим се да осигурим дълготраен мир в района, да премахнем опасността от тероризъм и да предотвратим нова вълна от бежанци. Турция желае да сътвори условия, при които сирийците да останат в страната си, а не да я напущат. Ние сме за спокойно решение на различията за Сирия “, сподели турският министър на защитата.

В края на декември в Москва се състоя среща в тристранен формат с присъединяване на турския министър на защитата Хулуси Акар, сирийския боен министър Али Мухаммад Абас и министъра на защитата на Руската федерация Сергей Шойгу, която беше първият формален контакт сред виновни представители на Анкара и представители на режима на сирийския президент Башар Асад от 11 години насам.

Акар засегна също по този начин несъгласията в връзките със прилежаща Гърция, като означи, че нито една самодейност на Анкара не е получила " позитивен отговор " от Атина.

„ Въпреки многочислените провокации от гръцката страна, Анкара остава ангажирана с разговора с Атина. Гърция би трябвало да се поучи от историята и да се откаже от курса на ескалация в района “, сподели той.

Ръководителят на турското министерство на защитата прикани гръцката страна да не разчита на поддръжката на трети сили, а да взема решение разликите на масата за договаряния.

Турция и Гърция имат несъгласия по редица въпроси, в това число конкурентни искания за пълномощия в Източното Средиземноморие, припокриващи се искания за континенталните им шелфове, морските граници, въздушното пространство, енергетиката, етнически разделения остров Кипър, статута на островите в Егейско море и мигрантите.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР