Турският икономически растеж отслабна рязко през третото тримесечие на настоящата

...
Турският икономически растеж отслабна рязко през третото тримесечие на настоящата
Коментари Харесай

Растежът на турската икономика се забавя през лятото

Турският стопански напредък отслабна внезапно през третото тримесечие на актуалната година, защото високата инфлация и световното закъснение натежаха върху вътрешното и външното търсене, демонстрират публични данни на Статистическия институт на Турция.

Брутният вътрешен артикул (БВП) се сви на сезонно и календарно поправена база през третото тримесечие с 0,1% по отношение на предходните три месеца, когато набъбна с 1,9 на 100.

Спрямо година по-рано експанзията на турската стопанска система се забави до 3,9% от 7,7% през второто тримесечие на 2022 година Това е най-слабият ритъм на напредък след трагичното стесняване на Брутният вътрешен продукт с 10,4% през второто тримесечие на 2020 година в разгара на световната коронавирусна пандемия. Растящата инфлация и обезценяващата се турска лира оказват въздействие върху вътрешното търсене и вложенията, до момента в който световното стопански закъснение при главните търговски сътрудници на страната въздейства отрицателно на външното търсене на турски артикули и услуги.

Разходите на семействата се усилиха с по-бавно движение от 19,9% (спрямо 22,5% през второто тримесечие), а вложенията се свиха с 1,3%, отчитайки първо намаляване от година насам и след напредък с 5% през второто тримесечие.

В същото време износът се увеличи с едвам 2,6% след растеж с 16,4% през предходните три месеца, до момента в който вносът скочи с 12,2% (след покачване с 5,8% през второто тримесечие). Междувременно държавното ползване набъбна с 8,5%, което е доста повече от покачването с 2% през интервала април - юни.

От началото на 2022 година Брутният вътрешен продукт на Турция набъбна с 5% по отношение на година по-рано, само че този напредък се дължи най-много на мощната първа половина на годината, през която стопанската система се разшири с повече от 7,5 на 100. Миналата година стопанската система на Турция се възвърне мощно от пандемията Covid-19 и набъбна с 11,4%, което беше най-високия ритъм на напредък от едно десетилетие насам.

Анализаторите предвидиха, че растежът ще се забави през второто полугодие заради низходяща наклонност във вътрешното и външното търсене, водена от закъснение в най-големите търговски сътрудници на Турция.

Изправена пред това икономическо закъснение, Турската централна банка възобнови цикъла на понижаване на лихвите, като през интервала август - ноември намали главния лихвен % с цели 500 базисни пункта до равнище от 9%.

Икономическата стратегия на президента Реджеп Ердоган през последните 14 месеца даде приоритет на икономическия растежа и на износа и имаше за цел да се оправи с инфлацията посредством поддържане на хронични дефицити по настоящата сметка, вместо посредством повишение на лихвите.

Цикълът на понижаване на лихвите от предходната година, за който настояваше Ердоган, докара в края на 2021 година до обезценяване на турската лира с 44% по отношение на щатския $, като тя загуби още 29% от цената си тази година, изпращайки инфлацията през октомври до 24-годишен връх от над 85%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР