Турските власти предвиждат постепенно отваряне след края на локдауна в

Турските власти предвиждат постепенно отваряне след края на локдауна в ...

Турция планира постепенно връщане към нормалния живот


Турските власти предвиждат постепенно отваряне след края на локдауна в страната на 17 май, предаде в. "Хюриет дейли нюз". Властите следят постоянно влиянието на националния локдаун, въведен на 29 април заради силното увеличаване на броя на заразените с COVID-19 в страната, предаде Нова телевизия.

Според плановете за постепенно нормализиране на живота първо ще бъдат отворени училищата, докато малките бизнеси като бръснарници, салони за красота, адвокатски кантори ще възобновят дейността си на втори етап от отварянето. Третият етап предвижда отваряне на кафенета и ресторанти, но при спазване на стриктни правила, включително разстояние между хората и обслужване само на открито.

Възможно е вечерният полицейски час и локдаунът през почивните дни да останат в сила. Според властите целта е броят на заразените да спадне от сегашните 400 на 100 000 души до 100 на 100 000 след Рамазан байрама (броят на новозаразените трябва да спадне под 10 000 души дневно).

Професор Мехмет Джейлян, експерт по инфекциозни болести в университета Хаджеттепе в Анкара, предложи постепенно отваряне, което да продължи 6 до 8 седмици. Той добави, че за съжаление COVID-19 в момента е силно разпространен сред младите хора и децата. Той добави, че е необходимо да се ваксинират лицата под 18-годишна възраст, които са 20 процента от населението в Турция.

Източник: fakti.bg