Турските въоръжени сили се хвалят с елиминирани 277 терористи по

...
Турските въоръжени сили се хвалят с елиминирани 277 терористи по
Коментари Харесай

Турция се хвали с близо 300 унищожени терористи с Извор на мир в Сирия

Турските въоръжени сили се хвалят с отстранени 277 " терористи " по време на военната интервенция " Извор на мир " в Сирия, оповестява " Анадолу " с позоваване на Министерството на националната защита на Турция.

Медията още веднъж изяснява, че интервенция " Извор на мир " е огромна антитерористична интервенция в елементи на Сирия източно от река Ефрат. Има за цел да отстрани терористичната опасност по турските граници и да сътвори зона за сигурност, в която непринудено ще се завърнат милиони сирийски бежанци.

" В интервенцията вземат участие елементи от турските въоръжени сили и елементи на опозиционната сирийска войска. Решението за осъществяване на интервенцията се основава на член 51 от Устава на Организация на обединените нации, който признава правото на страните на самоотбрана. Турция заявява почитание към териториалната целокупност и единството на Сирия ", допълват те

Турските управляващи обявиха, че целта на Анкара, както и при предходните антитерористични интервенции, остава сигурността на цивилното население, като свежда до най-малко вредите върху културните и исторически монументи на Сирия.

Турция втори ден удря кюрдската милиция в североизточна Сирия, принуждавайки десетки хиляди хора да избягат, убити са десетки хора при трансграничното нахлуване против американски съдружници, което обърна институцията на Вашингтон против президента Доналд Тръмп, написа " Ройтерс ".

Офанзивата против Сирийските демократични сили, която стартира дни откакто Тръмп извади американските войски след телефонен диалог с турския президент Реджеп Ердоган, открива един от най-големите нови фронтове от години през осемгодишна революция.

" Имаме един от трите благоприятни условия: Изпращаме хиляди бойци и печелим военно, удряме Турция доста тежко финансово и със наказания или посредничим при съглашение сред Турция и кюрдите ", Заяви Тръмп в Туитър.

" Надявам се да можем да посредничим ", изяснява Тръмп, запитан за разновидностите от кореспонденти в Белия дом.

Без да прецизира, Тръмп разяснява че Съединени американски щати " евентуално ще създадат нещо доста, доста мъчно във връзка с глобите и други финансови неща " против Турция.

Сирийските демократични сили - Съюз на демократичните сили са главните съдружници на американските сили в борбата против " Ислямска страна " от 2014 година Те държат хиляди хванати бойци на ДАЕШ в затвори и десетки хиляди техни родственици в ареста.

Силите на Съюз на демократичните сили към момента управляват всички затвори с пленници на " Ислямска страна ", съобщи върховен чиновник на Държавния департамент на Съединени американски щати на брифинг.

Съединени американски щати са получили увещание за ангажимент на високо ниво от Турция за вдишване на отговорност за пленниците на " Ислямска страна ", само че към момента не са имали подробни полемики, съобщи формалният представител.

Американските законодатели и медии обявиха, че Тръмп всъщност е дал зелена светлина на Ердоган за военна интервенция в североизточна Сирия, само че формален представител оспори това.

" Ние им дадохме доста ясна алена светлина. Аз участвах в тези червени светлини и знам, че президентът го направи в неделя ", декларира представителят.

Министерството на защитата на Турция съобщи, че 277 бойци са убити досега в офанзивата. Кюрдите разясняват, че устояват на нападението.

Съюз на демократичните сили декларира, че турските въздушни удари и обстрели са умъртвили девет цивилни, като възмездие от страна на кюрдските сили, шест души, в това число деца са починали от минометен и ракетен обстрел в турските гранични градове, обявиха чиновници в югоизточна Турция.

Международният комитет съобщи, че 64 000 души в Сирия са избягали от началото на акцията.

Градовете Рас ал Айн и Дарбасия, на към 60 км на изток, значително са пусти.

Турските сили са завзели две села наоколо до Рас ал Айн и пет наоколо до град Тел Абяд, до момента в който представител на сирийските сили съобщи, че градовете са обградени, откакто бойци завзели селата към тях.

Според върховен турски чиновник по сигурността, въоръжените сили нанасят удари по хранилища за оръжие и муниции, позиции с оръжия и снайперисти, тунели и военни бази.

Самолетите летят до 30 км във вътрешността в Сирия - граница, за която турският външен министър съобщи, че турските сили няма да трансферират.

Журналист на " Ройтерс " удостоверява за снаряди, които избухват тъкмо пред Тел Абяд.

В четвъртък турската полиция стартира престъпни следствия на няколко кюрдски депутати и задържа голям брой хора в югоизточния град Диарбекир, обвинявайки ги в рецензията на военното навлизане в Сирия, оповестяват държавните медии.

Късно в четвъртък турският министър на защитата Хулуси Акар беседва по телефона с френските, английските и американските си сътрудници, заяви министерството на защитата.

В него се споделя, че Акар и американският министър на защитата Марк Еспер разискаха въпросите на защитата и сигурността и добави, че Акар осведоми Еспер за задачите и напредъка на нахлуването.

В същото време, Тръмп се сблъсква с редки рецензии от висши фигури в своята лична Републиканска партия, които го упрекват в занемаряване на лоялни съдружници в Съединени американски щати. Тръмп назова турското нахлуване " неприятна концепция " и сподели, че не го утвърждава.

Сенаторът на Съединени американски щати Линдзи Греъм, републиканец, който нормално поддържа Тръмп, бе един от най-откровените критици на решението на президента да изтегли американските войски от североизточна Сирия. Той желае наказания против Турция с демократичния сенатор Крис Ван Холен.

" Ако се подхващат ограничения против нас, ние ще отмъстим и ще отговорим. Нищо няма да се получи от тези наказания ", изяснява турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

След като Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се срещна, с цел да разиска боевете, американският дипломат в Организация на обединените нации съобщи, че Турция е изправена пред неуточнени " последствия ", в случай че не извърши обещанието си да отбрани уязвимото население или да задържи бойците на " Ислямска страна ".

По-късно служителят на Държавния департамент на Съединени американски щати съобщи, че Съединени американски щати ще глобяват Турция, в случай че се включи в някакви " безчовечен и непропорционални " дейности против цивилни.

Това включва " етническо пречистване, безразборната приложимост на артилерия, въздушните и други удари, ориентирани против цивилното население. Това е, което виждаме все още, до момента не сме видяли значими образци за това ", съобщи формалният представител на Съединени американски щати.

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан прикани за незабавна среща на обединението от повече от 30 страни, основана за битка с " Ислямска страна ". Коалицията " би трябвало да каже през днешния ден какво ще вършим, по какъв начин вие, Турция, желаете да продължите и по какъв начин да подсигуряваме сигурността на местата, където се държат бойци? Всичко би трябвало да е на масата, с цел да сме наясно ", съобщи Льо Дриан по France 2.

Ердоган съобщи, че на бойци от ДАЕШ няма да бъде разрешено да възстановят наличието си в района.

Кюрдските управляващи в Северна Сирия обявиха, че затвор, в който се намират " най-опасните нарушители от повече от 60 националности ", е обиден от турските удари, а офанзивите на Турция против пандизите рискуват " злополука ".

Турция, член на НАТО, съобщи, че има намерение да сътвори " безвредна зона " за завръщането на милиони бежанци в Сирия.

Ердоган заплаши, че ще пусне бежанци в Европа, в случай че страните от Европейски Съюз дефинират дейностите на силите му като окупация.

В Турция има към 3,6 милиона души, избягали от войната в Сирия.

Европейският съюз би трябвало да организира разговор с Турция, макар офанзивата на Анкара против кюрдите, с цел да се избегне нова вълна от мигранти, идващи в Европа, съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто.

Русия, главният интернационален подръжник на президента на Сирия Башар Асад, съобщи, че възнамерява да упорства за разговор сред сирийското и турското държавно управление след нахлуването. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР