Турските инвеститори в криптовалути понесоха още един удар в края

...
Турските инвеститори в криптовалути понесоха още един удар в края
Коментари Харесай

Втора турска криптоборса излезе от строя

Турските вложители в криптовалути понесоха още един удар в края на тази в действителност злощастна седмица откакто втора огромна борса за виртуални пари - Vebitcoin, прекрати активността си, като се базира на влошени финансови условия.

Новинарската организация " Демирорен " заяви, че основният й изпълнителен шеф и трима други чиновници са били арестувани. Бордът за следствие на финансови закононарушения е блокирал сметките на платформата и е почнал инспекция. 

Vebitcoin е четвъртата по величина турска борса с дневен оборот от съвсем 60 млн. $, твърди CoinGecko.com, който следи данните за цените, размерите и пазарната оценка на криптопазарите. Повече от половината от този оборот идва от покупко-продажби с Bitcoin. Виртуалната валута загуби 19% от пазарната си оценка през седмицата и падна под 50 хиляди щ. $. Тазседмичните пазарни турбуленции на пазарите на цифрови пари е най-тежкият интервал за Bitcoin и анализатори предизвестяват за по-нататъшни загуби. 

Колапсът на Vebitcoin се случва дни откакто на 21 април приключи активността си друга турска криптоборса - Thodex, а 27-годишният й създател избяга от страната. Thodex има близо 390 хиляди консуматори, по данни на юрист на жертвите. Загубите могат да доближат 2 милиарда щ. $, осведоми турската преса. 

Двете банкрутирали тържища са част от взрива на криптосектора, привлякъл легиони турци, искащи да защитят спестяванията си от препускащата инфлация и нестабилната турска лира. Годишната инфлация в Турция се изкачи до 16.2% през март - тройно по-висока от целевата стойност на централната банка. Лирата пък загуби повече от 10% от пазарната си оценка към американския $ през 2021-а - девета поредна губеща година. 

Среднодневният размер на търговия на турския криптопазар е бил съвсем 2 милиарда щ. $ на 24 април, по данни на CoinGecko.com. Този взрив притегли вниманието и на регулаторите.  

Турската централна банка забрани използването на виртуални валути като форма на заплащания от 30 април. Анкара не разрешава на компаниите за разплащания и за електронни интервенции да посредничат при паричните прехвърляния до платформи за криптопари. 

В телевизионно изявление на 24 април ръководителят на Турската централна банка - Сахап Кавджиоглу - сподели, че се приготвят още регулации на криптовалутите, тъй като са открити " притеснителни парични потоци от страната към чужбина посредством виртуалните монети ". 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР