Турската централна банка продължи да качва лихвите, за да овладее

...
Турската централна банка продължи да качва лихвите, за да овладее
Коментари Харесай

Турция изненада с мощно увеличение на лихвите

Турската централна банка продължи да качва лихвите, с цел да овладее растящия инфлационен напън - резултат от поскъпващия недопечен нефт и от високите пазарни съмнения на турската лира. Банковият паричен комитет под управлението на шефа на институцията - Наджи Агбал, повиши на 18 март базовата рента по едноседмичните репо-контракти с цели 200 базови пункта - от досегашните 17 на 19 %. Икономисти, интервюирани от организация " Блумбърг ", предвидиха нарастване със 100 базови точки.   

В формалното известие след края на съвещанието на турските парични стратези се разяснява, че те са решили " да предприемат предварително и мощно в допълнение стягане на паричната политика ". 

Актът на Централната банка на Република Турция (Trkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi) поддържа националната валута, която нарастна с 2.2% директно след решението по време на търговията си в Истанбул - до 7.3393 лири за един щ. $, само че след това леко отстъпи до 7.3490 лири за един $. Базовият турски борсов показател Borsa Istanbul 100 се увеличи с 0.6%, а банковият показател Borsa Istanbul Banks скочи с 3.1 %.

Турските централни банкери качват лихвите в подтекста на мощния напън на локалния бизнес и на политиците против по-натъшни лихвени нараствания и в осъществяване на обещанието си да се придържат към целевата си инфлационна рамка, разясняват икономисти. Те допълват, че решението от 18 март би трябвало да убеди и дребните и задграничните вложители, че институцията под управлението на ръководителя си Агбал ще реагира навреме против всяко бъдещо утежняване на инфлационните упования.    

Турската инфлация се форсира за пети следващ месец през февруари под натиска на поскъпващия недопечен нефт и на слабостта на турската лира и породи очаквания за лихвен растеж. Цените на черното злато скочиха стремително от равнищата под 20 щ. $ за барел в разгара на пандемичната рецесия напролет на 2020-а до малко над 70 $ за барел през предходната седмица. Оттогава подемът загуби скорост и петролните котировки се намалиха под 67 щ. $ за барел за горивото вид " Брент ". Но суровината въпреки всичко е с 30% по-скъпа в сравнение с при започване на годината и с към 2% над стартовите си цени през март. 

Наблюдаваното в последно време обезценяване на турската лира, която загуби над 8% от пазарната си оценка към зелените пари от средата на февруари насам, също оказва мощен напън върху Агбал. Слабостта на лирата е обвързвана най-много със скока на доходността на американските държавни облигации, който към този момент провокира всеобщи продажби на валутите на разрастващите се пазари. А турската парична единица се оказа най-тежко изумена измежду тях. 

Веднага след встъпването си в служба през ноември 2020-а Агбал анулира комплицираната конструкция на финансиране и качи главната едноседмична репо-лихва с 625 базови пункта (а след следващото покачване от 18 март - към този момент с 825 точки), с цел да усили доверието на вложителите в надеждността на институцията. А турската лира, макар сериозния си спад през последния месец, е поскъпнала с към 14% под зоркия взор на новия банков началник с помощта на растящите упования, че Турция се връща към по-ортодоксална парична политика. Което оказа помощ на турската парична единица да се трансформира в най-изгодната валута за покупко-продажбите carry trade през тази година след съветската рубла.  

Агбал затвърди това разбиране и по време на формалните заседания на банката през първите два месеца на тази година с посланията си за стягане на паричната дисциплинираност. Той даде обещание да поддържа прецизна парична политика до момента в който не реализира целевото инфлационно ниво от 5% годишно, не по-рано от 2023-а. Статистическата работа на страната ще разгласява инфлационните индикатори за март на 5 април. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР