Турската централна банка повиши изненадващо основната си лихвена ставка с

...
Турската централна банка повиши изненадващо основната си лихвена ставка с
Коментари Харесай

Турция повиши агресивно основната лихва с нови 500 пункта до 40%

Турската централна банка увеличи изненадващо главната си лихвена ставка с 500 базисни пункта до равнище от 40% и означи, че темпото на шоково стягане на паричната политика ще бъде забавено, като този цикъл ще бъде приключен за къс интервал от време, съобщи Ройтерс.
" Комитетът по паричната политика реши, че настоящото равнище на стягане на паричната политика е доста покрай равнището, належащо за определяне на курс на дезинфлация “, съобщи банката след края на съвещанието си в четвъртък.
Новото нападателно повдигане на лихвите изненада повече икономисти и анализатори, които чакаха много по-умерено покачване с към 250 базисни пункта.
От юни насам, директно след преизбирането на президента Реджеп Ердоган, централната банка на Турция увеличи едноседмична репо рента с цели 3150 базисни пункта (с 31,5%), като сходно покачване с по 500 пункта имаше и на предходните две съвещания.
След като завоюва изборите, Ердоган избра някогашния банкер от Уолстрийт Хафизе Гайе Еркан за началник на централната банка. Тя вкара внезапен противоположен завой в тогавашната политика на банката, с цел да облекчи стопанската система на страната, намиращата се под стрес от изчерпаните валутни запаси и възходящите инфлационни упования.
" Темпът на стягане на паричната политика ще се забави и цикълът на стягане ще бъде приключен за къс интервал от време, само че затегната парична политика ще се поддържа толкоз дълго, колкото е належащо, с цел да се обезпечи устойчива ценова непоклатимост към целевото равнище от 5% ", съобщи още банката.
Новото повдигане на лихвите е реалност, откакто инфлацията в Турция през октомври се увеличи до 61,36%, като се чака тя да нарасне и през идната година.
Турската валута нарастна, само че доста едва, след изненадващото ново нападателно повишение на лихвите, като към 14.00 часа българско време се търгува към 28,76 лири за един щатски $ - малко под рекордното дъно от през вчерашния ден и по-рано през днешния ден към 28,87/28,88 равнището.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР