Турската лира се срина до рекордно ниски нива в резултат

...
Турската лира се срина до рекордно ниски нива в резултат
Коментари Харесай

Как ще се отрази мощното земетресение на турската икономика

Турската лира се срина до рекордно ниски равнища вследствие на земетресението. Веднага след него 1 $ струваше 19 лири, само че по-късно валутата се възвърне от спада. Властите на страната към момента не са подготвени да споделят прогнози за това какъв брой ще коства възобновяване на засегнатите от бедствието райони. Геоложката работа на Съединени американски щати пресмята, че загубите могат да възлязат на към 2% от Брутният вътрешен продукт на Турция.

Земетресението унищожи или краткотрайно спря някои от инфраструктурните уреди в страната. Например в пристанището на Искендерун в югоизточната част на страната пожарът продължава да се разраства – един от контейнерите се е преобърнал и е избухнал в пламъци поради трусовете от земетресението.

В момента е мъчно да се каже какви ще бъдат последствията от естественото злополучие, само че най-вероятно то няма да се отрази на обмена на товари с Русия, споделя Иван Федяков, общоприет шеф на осведомителната и аналитична организация Infoline: „ Основният удар на бедствието е в южната част на Турция, на средиземноморското крайбрежие. Това е по-малко значима артерия от позиция на транспортния възел “.

Основните пристанища, обслужващи Черноморския басейн и Босфора, се намират в западната и северната част на страната. Това са тези, които до момента не са били наранени.

Разбира се, допустимо е да има закъснение при изпращането и обработката на товари. Турция ще би трябвало да изразходва повече запаси още няколко дни, а може би и седмици, с цел да възвърне обстановката в южните региони, а това ще отвлече вниманието от естествената ежедневна работа. Можем да чакаме, че забавянето на обработката на товари ще бъде няколко дни, може би една или две седмици.

Петролопроводът Баку-Тбилиси-Джейхан е спрян заради земетресението в Турция. По предварителни данни обектът не е бил развален. Дори и при най-негативния сюжет обаче енергийният пазар няма да означи съществени последствия.

По предписание тези поправки могат да се извършат относително бързо. Ако става дума за едно или две разкъсвания, всичко може да бъде възобновено в границите на една седмица. Следователно светът няма да означи недостиг на нефт, а също така Азербайджан може да трансферира тези количества в други направления, по-специално към Русия. Що се отнася до газопроводите, няма данни за спиране на доставките по TAP-TANAP. По-рано държавният оператор на газопроводи BOTAŞ заяви, че заради щета на газопровод е спрян потокът на природен газ към провинциите Газиантеп, Хатай и Кахраманмараш и някои други области. Главният метафоричен газопровод в окръг Тюркоглу на Кахраманмараш, наоколо до епицентъра, е развален най-вече. За Европа спрането на газопроводи няма да докара до големи дефицити, защото размерите там са дребни. Но това може да сътвори проблеми за България, откакто София отхвърли да купува газ от „ Газпром “.

Турция, несъмнено, ще влага големи средства във възобновяване на градовете и инфраструктурата и това ще даде подтик на строителната промишленост, която е много енергоемка. В този смисъл потреблението на сила в страната може да се усили през идващите няколко години. Анкара сигурно ще се възползва от тази обстановка, с цел да ускори преговорната си позиция във връзка с цената на същия газ.

Земетресенията засегнаха и туристическия бранш в Турция. Три летища в югоизточната част на страната преустановиха работа, а минимум пет хотела се сринаха.

Тъй като земетресението не засегна туристическите региони на Турция, а точно Истанбул и Анталия, полетите се извършват по разписание, а пасажерите не анулират пътуванията си и в действителност не престават да резервират екскурзии за бъдещи дати. Във всеки случай има спомагателна информация от Министерството на икономическото развиване за контактите на жителите, които се намират наоколо до изключителната зона, а всички въпроси се вземат решение посредством горещата линия на Ситуационния и спешен център на Министерството на външните работи.

Това е отвън сезона и към момента е слаб туристически сезон. Броят на полетите е доста по-малък. Ако през лятото има 750 полета седмично до Турция, в този момент те са 150-200. Разбира се, тези, които отиват в чужбина, могат да проучат деликатно информацията, само че няма понижаване на продажбите или анулация на екскурзиите като такива.

Междувременно броят на починалите при земетресението в Турция се увеличави до хиляди. Спасителните екипи не престават да разчистват руините, а десетки страни предложиха помощ на Анкара за справяне с последствията от бедствието.

Източник: БГНЕС
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР