Турската лира отбеляза днес нов исторически рекорд в спада спрямо

...
Турската лира отбеляза днес нов исторически рекорд в спада спрямо
Коментари Харесай

Рекорден спад на турската лира

Турската лира означи през днешния ден нов исторически връх в спада по отношение на $, заяви опозиционния в. " Джумхурийет ". Местната лира е спаднала до най-ниското си ниво по отношение на американския $. Според данните за онлайн търговията, представени от вестника, лирата е записала спад до над 30 лири за $.

Борсовата търговия е почнала деня с курс на лирата от 29,95 лири за $, след което в границите на няколко часа турската валута е достигнала до 30,004. За популацията и бизнеса в Турция това е самобитна психическа граница, отбелязва още " Джумхурийет “, представен от Българска телеграфна агенция

Вътрешните пазари в страната обаче остават в очакване на приключването на инвеститорските срещи, които ще бъдат извършени през днешния ден от ръководителя на турската централната банка Хафизе Гайе Еркан в Ню Йорк, Съединени американски щати. Министърът на финансите и държавната хазна Мехмет Шимшек ще взе участие в срещите отдалечено заради задължения в Анкара. Очаква се госпожа Еркан да се срещне с над 200 представители на капиталови фондове от света.

Според " Джумхурийет " е допустимо в края на борсовия ден лирата да успее да ускори позиции и курсът още веднъж да мине под границата от 30 лири за $, само че прогнозите на локалните специалисти не са еднопосочни. В същото време централната банка на Турция заяви, че не има намерение да въздейства жестоко върху валутната търговия и да организира строги политики при положение на спад на националната валута.

Силният спад на турската валута стартира след президентските и парламентарните избори през май 2023 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР