Турската лира достигна рекордно ниско ниво от 17,17 спрямо долара,

...
Турската лира достигна рекордно ниско ниво от 17,17 спрямо долара,
Коментари Харесай

Нов умопомрачителен срив на турската лира

Турската лира доближи рекордно ниско равнище от 17,17 по отношение на $, губейки умопомрачителните 9 % от цената си за един ден , след опасенията по отношение на растящата инфлация на фона на натиска на президента Реджеп Тайип Ердоган за понижаване на главните лихвени проценти с 5 % от септември насам, съобщи ДПА.

Отделно лирата означи най-ниското си равнище от 19,43 по отношение на еврото, преди да възвърне някои загуби, откакто централната банка се намеси, с цел да продаде задгранична валута на пазарите.

Анализатори предизвестяват, че банката изчерпва арсенала за отбрана на болната лира и назовават ​​тактиката на Ердоган безразсъдна .

Валутната рецесия нанесе сериозен удар върху и без друго изпитващата усложнения разрастваща се стопанска система и сее компликации за семействата в цялата страна.

" Администрацията на Ердоган загуби надзор върху макрофинансовата история ", написа Тимъти Аш, турски анализатор в BlueBay Asset Management в " Туитър ".

Турската валута загуби близо 35% от цената си по отношение на $ през последния месец.

Като цяло лирата загуби 56% от цената си по отношение на $ от началото на годината.

По-ниските стойности ще оказват помощ за стимулиране на икономическия напредък, заеми и основаване на работни места, твърди Ердоган в своята неортодоксална доктрина.

Повечето анализатори обаче настояват, че Турция рискува стопански разтърсвания през идващите месеци, в това число висока инфлация и висока безработица, ако стойностите продължат да падат.

Мнозина турци изпитват усложнения да свържат двата края с публична инфлация от над 20 %. Местните медии са цялостни с фрагменти на дълги опашки за на ниска цена самун, квоти за избрани артикули в супермаркетите и паническо пазаруване на артикули от първа нужда.

Високата инфлация удря покупателната дарба съвсем на дневна база, даже откакто минималната работна заплата за 2022 година беше нараснала с 50 %.

" Вчера 4 250 лири купиха 275 $, през днешния ден са 250 $ ", написа в " Туитър " някогашният министър председател и водач на опозиционната Партия на бъдещето Ахмет Давуотлу, визирайки новата минимална заплата.

" Стига! Не можеш да се кандидатираш, незабавно разгласи предварителни избори! ", настоя той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР