Турската лира днес се колебаеше рязко близо до ново рекордно

...
Турската лира днес се колебаеше рязко близо до ново рекордно
Коментари Харесай

Турската лира се клатушка близо до дъното, докато централната банка се намесва, а Ердоган говори

Турската лира през днешния ден се колебаеше внезапно покрай ново рекордно ниско равнище , откакто централната банка разгласи, че се е намесила поради " нездравословни " пазарни цени, до момента в който президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган още веднъж и още по-решително настоя на своята предизборна тактика за внезапно понижаване на лихвите , осведоми " Ройтерс ".

Нестабилната търговия с ниска ликвидност пристигна, откакто турската валута означи втория си най-лош месец в историята през ноември, ударена от поддръжката на Ердоган за внезапно парично облекчение макар растящата инфлация и всеобщите рецензии.

Централната банка, която Ердоган подчини и притисна тази година, посочи в изказване, че " директно " се е намесила на пазара " посредством продажбата на транзакции поради нездравословно образуване на цените във валутните курсове ".
 Ердоган подреди следствие на срутва на турската лира
Ердоган подреди следствие на срутва на турската лира

Държавният контролен съвет би трябвало да откри дали е имало някаква операция

Лирата, която по-рано отслабна до 13,87 по отношение на американския $, отскочи до 12,42 за $ - усъвършенстване от над 8% за деня. Към 13:08 часа българско време обаче тя още веднъж поевтиня до 13,25 лири за $.

Лирата се срина до най-ниското си ниво в историята от 14 лири за $ през вчерашния ден, откакто Ердоган отбрани икономическата политика и откакто доларът се възползва от остри мнения на Федералния запас на Съединени американски щати.

След това, за шести път за две седмици, Ердоган през днешния ден удостовери уговорката си за ниски лихвени проценти, като сподели на турците да работят рационално и да заобикалят суматохата и даде обещание инфлацията бързо да бъде поправена .
 Драматичен срив на турската лира, до момента в който Ердоган се зарича да завоюва своята
Драматичен срив на турската лира, до момента в който Ердоган се зарича да завоюва своята " икономическа война за самостоятелност "

" Този ​​ирационален опит, който няма късмет за триумф, би трябвало да бъде зарязан неотложно "

" Турция към този момент изостави паричната политика, учредена на високи лихвени проценти, което докара до това няколко разрастващи се страни да останат в застой ", означи той пред депутатите от неговата ръководеща Партия на справедливостта и развиването в Народното събрание.

" Вместо това ние преминахме към тактика за напредък, целяща вложения, претовареност, произвеждане и експорт ", увери той и добави: " Лихвените проценти са зло, което прави богатите по-богати, а бедните - по-бедни . "

Валутата загуби цели 47% от цената си тази година, потъвайки с към 30% единствено през ноември, бързо ерозирайки припечеленото и спестяванията на турците, хвърляйки в ужас домакинските бюджети и даже оставяйки ги да изпитват усложнения да намират някои вносни медикаменти.

В изявление за държавната телевизия TRT през вчерашния ден Ердоган отсече, че нямало " връщане обратно " от новата политика , защитавайки политиката на количествени удобства, която множеството икономисти нарекоха безразсъдна.
 Няма дъно за турска лира поради политиката на Ердоган
Няма дъно за турска лира поради политиката на Ердоган

" Ние ще премахнем казуса с лихвите от гърба на нашия народ "

" Ще забележим, че лихвените проценти ще паднат доста и затова ще има усъвършенстване на обменните курсове преди изборите ", увери той.

Изборите са планувани за не по-късно от средата на 2023 година

" Това е рисков опит, който Ердоган се пробва да организира , а пазарът се пробва да го предизвести за следствията ", разяснява основаният в американския щат Уисконсин Брайън Джейкъбсън, старши капиталов пълководец в Allspring Global Investments.

" Вносът евентуално ще нарастне със срутва на лирата, което ще утежни инфлацията. Чуждестранните вложения могат да бъдат прогонени, което ще затрудни финансирането на растежа. Суаповете за кредитно несъблюдение водят до по-висок риск от дефолт ", добави той.
 Закъсалата турска лира доближи ново историческо дъно
Закъсалата турска лира доближи ново историческо дъно

Номинално самостоятелната банка на Турция се подчини на непрестанния напън от Ердоган

" Инвеститорите стават все по-нервни... Това е токсична напитка ", акцентира Джейкъбсън.

Разпродажбата от предишния месец беше измежду най-големите, понесени от лирата, сравнима с рецесиите, с които се сблъска огромната нововъзникваща пазарна стопанска система през 2018, 2001 и 1994 година

Партията на справедливостта и развиването на Ердоган, която пристигна на власт след рецесията от 2001 година, бележи спад в поддръжката в изследвания на публичното мнение, които демонстрират, че Ердоган би изгубил пряк конфликт с най-вероятните съперници за президент .

От септември централната банка понижи лихвата си с 400 базисни пункта до 15% под натиска на Ердоган, оставяйки действителните лихви надълбоко негативни, с инфлация близо 20%. Очаква се тя да я намали още веднъж през декември.

Опозицията прикани за неотложно инспектиране на политиката и предварителни избори.
 Клати ли се тронът на Ердоган – турската лира спада, доверието също
Клати ли се тронът на Ердоган – турската лира спада, доверието също

Опозицията желае избори...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР