Турската държавна петролна компания (TPAO) закупи от Бразилия кораб-платформа с

...
Турската държавна петролна компания (TPAO) закупи от Бразилия кораб-платформа с
Коментари Харесай

Турция ще придобие крупна платформа за преработка на газ в Черно море

Турската държавна петролна компания (TPAO) закупи от Бразилия кораб-платформа с размерите на четири футболни стадиони, за преправка на природен газ, придобит в Черно море. Съоръжението ще бъде доставено в страната през юни 2025 година, написа турският вестник Sabah.

" Компанията TPAO, която стартира подготовка за втората фаза на добива на газ в Черно море, направи още една значима стъпка. TPAO закупи от Бразилия кораб-платформа с размерите на към 4 футболни стадиони, за преправка на газ в морето. Корабът-пратформа, който в този момент се намира в Сингапур, ще бъде доставен в Турция през юни 2025 година ", написа турското издание.

Според информацията, платформата е изпратена в Сингапур за модификации в сходство с потребностите на Турция от рандеман на природен газ.

" Ширината на платформата ще бъде 360 м, т.е. почти колкото 4 футболни стадиони. С помощта на плаващата платформа суровият газ, приближаващ от дълбините на Черно море, ще се обработва посред морето и ще се транспортира до сушата по нов водопровод. След добива на 10 милиона кубически метра газ в границите на първата фаза, добивът благодарение на тази платформа ще се усили до 20 милиона куб. метра газ във втората фаза ", се споделя в известието.

Пояснява се, че платформата ще бъде оборудвана и с разнообразни жилищни пространства за техническия личен състав, който ще работи на нея. По време на употребата на платформата ще бъдат привлечени от чужбина профилирани екипи. Тези експерти от Норвегия също по този начин ще образоват турски експерти.
 Турция стартира полагането на тръби за транспорт на природния газ, открит в Черно море
Започна полагането на тръби за транспорт на природния газ, открит в Черно море, вижте къде

Кладенците ще създават и изпомпват 10 милиона кубически метра природен газ дневно

Смята се, че строителството на сходна платформа " от нулата " лишава към 5 години, а цената на осъвременената платформа е към 60% по-изгодна от закупуването на нова. " Ето за какво турските управляващи, откакто направиха нужните планове, взеха решение да закупят използвана сходна платформа, която да бъде модифицирана ", прецизира Sabah. Точната цена на крупното оборудване обаче не се оповестява.

Турция възнамерява до края на годината да получава дневен приход от добива на черноморски газ от 5,5 милиона $, като в този момент тази цифра е 1,1 милиона $, заяви малко по-рано изданието.

А през 2020 година в Черно море край крайбрежията на Турция беше намерено доста огромно находище на природен газ, чийто размер беше оценен на 540 милиарда кубически метра.

Тогава турският президентът Реджеп Ердоган го назова " най-голямото газово находище " в страната. Той тогава заяви още, че в Черно море е намерено още едно газово находище с размер от 58 милиарда кубически метра, а общите ресурси от черноморски газ доближават 710 милиарда кубически метра и " костват " на интернационалните пазари към 1 трилион $.
 Турция скоро може да стартира рандеман на петрол от Черно море
Турция скоро може да стартира рандеман на петрол от Черно море

След като откри големи находища на естествен газ
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР