Туроператорите излязоха на протест заради липсата на средства от правителството

...
Туроператорите излязоха на протест заради липсата на средства от правителството
Коментари Харесай

Туроператорите поискаха от държавата спешно да им отпусне 41 милиона лева

Туроператорите излязоха на митинг поради неналичието на средства от държавното управление за ликвидност и възобновяване на парите на клиентите им. Според протестиращите става дума за 83% спад в оборотите им за последната година и половина, те упорстват за незабавна помощ от страната. От сектора обясниха, че помощта от 70 милиона за бранша е гласувана още при актуализацията на бюджета, само че тя към момента не може да доближи до тях.

От туристическия отрасъл желаят допустимо най-скоро да им бъдат отпуснати 41 милиона лв.. Парите към този момент са контрактувани, само че към момента не могат да доближат до туроператорите.

Няма време да се чака! Това ме интересува и това би трябвало да кажем на Министерството на туризма, с които имаме разговор, само че разговорът е много ялов, съобщи Румяна Балтова, Обединение Бъдеще за туризма.

Това, което министерството изяви като предпочитание е, че най-сигурният метод е да изчакаме последващо Народно заседание, да се направи законова смяна в текста и надлежно тогава да се предприеме отварянето на тези стратегии, само че тук имаме проблем с краткотрайната рамка, която изтича на 31-ви декември, сподели Павлина Илиева, Обединение Бъдеще за туризма.

От Министерството на туризма поканиха протестиращите на среща и ги увериха, че процесът е задвижен и всеки миг се чака известието от Европейската комисия.

Подготвили сме два планове за постановления на Министерски съвет с които е създадена мярката за 6 милиона, които са предопределени единствено за туроператорите и възобновяване на суми на клиенти за неосъществени пътувания и другата създадена мярка е за втори 30 милиона, сподели Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма.

Служебният министър на стопанската система също удостовери, че средства има.

В актуализацията на бюджета има заложени 70 милиона лв. и е въпрос на време е Министерството на туризма да разгласи метода, по който те ще бъдат изразходвани, сподели Даниела Везиева, министър на стопанската система.

От сектора обаче упорстват разпределението на средствата да стане до края на година, тъй като в противоположен случай парите ще се върнат в държавния бюджет, а компаниите ще банкрутират.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР