Туроператори излизат на протест пред Министерския съвет в 11.00 ч.

...
Туроператори излизат на протест пред Министерския съвет в 11.00 ч.
Коментари Харесай

Туроператори излизат на протест с искане за повече помощ от държавата

Туроператори излизат на митинг пред Министерския съвет в 11.00 ч. Те упорстват за по-голяма държавна помощ, откакто съвсем цяла година не могат да работят поради ограничаващите ограничения против разпространяването на ковид. Организатор на митинга е Обединение " Бъдеще за туризма ", а главните им претенции са понижаване на Данък добавена стойност за туризма на 5% временно за период от две години, както и спомагателна финансова помощ от страната в размер на 69 млн. лева, с които да бъде захранен Гаранционен фонд, средствата от който да послужат за връщане на пари на клиентите с предплатени, само че неосъществени поради пандемията пътувания.

" Досегашните ограничения за избавяне на бранша са незадоволителни, неефективни и декоративни ", разяснява пред БНР Павлина Илиева, ръководител на Обединение " Бъдеще за туризма ". Туроператорите към този момент получиха в края на м.г. една алегорична финансова помощ от страната - 10 млн. лева, разпределена сред 800 компании за покриване на настоящи разноски. В началото на тази година туроператорите кандидастваха и за други 51 млн. лева, отпуснати от бюджета, с които да бъдат предпочитано изплатени парите на клиентите. Отделно туроператорите подадоха през януари претенции за обезщетения пред Национална агенция за приходите по схемата за подкрепяне на компаниите, потърпевши при втория локдаун, почнал от края на ноември 2020 година и траял до 1 март т.г. До началото на март обаче Национална агенция за приходите не беше почнал да изплаща обезщетения на туристически компании, като предпочитано разглеждаше настояванията на компаниите от ресторантьорския отрасъл.

„ Искаме ясни и съответни периоди, в които ще се изплатят сумите и стратегиите, по които сме взели участие “, съобщи Павлина Иванова.

Както към този момент Обединение " Бъдеще за туризма " разгласи, превидените 51 млн. лева безплатна помощ от бюджета за връщане на пари към клиенти с неосъществени пътувания, са извънредно незадоволителни. Необходими са още 69 млн. лева за следващо финансиране, с които да бъде основан Гаранционен фонд в туризма, какъвто съществува в редица страни от Европейски Съюз. 

Туроператорите, които дължат пари на клиенти за неосъществени екскурзии и почивки, са мощно обезпокоени, тъй като от средата на март тези пари стават изискуеми. Със закона за изключителното състояние по време на пандемията на туристическите фирми бе даден 12-месечен отлагателен период за възобновяване на сумите. Европейската комисия обаче предизвести предходната година страната ни, че непозволено е удължила периода в разрез с директивата за отбрана на потребителите и заплаши със наказания, в случай че парите не бъдат върнати.

„ Гаранционният фонд е нещото, което ще бъде нашата непоклатимост “, съобщи Иванова. 

Не всички туроператори са на това мнение. От Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА) не поддържат както предлагания подход за създаване на Гаранционен фонд в туризма, така и днешния митинг на сътрудниците си.

" Този метод ще генерира неравнопоставеност в сектора във връзка с достъпа до държавна помощ ", разясниха от АБТТА. Те показаха, че има туроператори и турагенти, които към този момент са изплатили дължимото на клиентите си, а други в никакъв случай не са имали отговорности. Според Димитрина Горанова от УС на АБТТА има заплаха от желаните 69 млн. лева от бюджета да се възползват клиентите на едни избрани туроператори, а по-късно всички туроператори ще би трябвало да вършат вноски за възобновяване на сумата по Гаранционния фонд. " Обикновено Гаранционен фонд се вкарва в страните, когато секторът е постоянен и той се цялостни с вноски на самите туроператори ", уточни Горанова. 

" Основната  цел на сходен Гаранционен фонд е да отбрани потребителите на туристически услуги при положение на  несъстоятелност на туроператора. Концепцията на гаранционната скица, възприета във всички Европейски страни, се основава на правилото, че вредите, настъпили вследствие на неплатежоспособност на даден туроператор ще бъдат покрити от неговата банкова гаранция. Гаранционният инструмент пази правата на потребителите, като гарантира  ползите и на другите туроператори при положение на съзнателно провокирана несъстоятелност или банкрути, настъпили вследствие на стопански нецелесъобразни управнически решения. Гаранционният фонд би трябвало да е благосъстоятелност на участващите в него стопански субекти, да е основан и да се поддържа чрез съответните  вноски на участниците в него ", показват от АБТТА в свое изказване във връзка настояванията на Обединение " Бъдеще за туризма ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР