Туризмът във Велико Търново се срина. Затвориха големи хотели. Нито

...
Туризмът във Велико Търново се срина. Затвориха големи хотели. Нито
Коментари Харесай

Туризмът във Велико Търново се срина

Туризмът във Велико Търново се срина. Затвориха огромни хотели. Нито един от занаятчиите на Самоводската чаршия не работи. Единственият музеен обект, който приема туристи, е крепостта "Царевец ", само че поради посетителите от рискови дестинации, които посещават архитектурно-музейния резерват навън назрява напрежение измежду музейните служащи, които им продават билетите. Регионалната библиотека стартира да доставя книги по домовете, които се дезинфекцират през специфична машина.

Туризъм във Велико Търново в изискванията на изключително състояние към този момент няма. „ Всички визити, в това число и през огромните туроператори, са анулирани. Големите хотели започнаха да затварят “, съобщи за БНР Борислав Йорданов, шеф на общинската туристическа организация "Царевград Търнов ". Всички офиси на туристическия център не работят. Консултации се дават единствено по телефона. Отменено е 17-ото издание на интернационалното туристическо ревю "Културен туризъм ", което трябваше да се организира от 23 до 25 април.

Емблематичната за историческата и духовна столица на България улица на занаятите е празна. Всички дюкяни на занаятчиите, кафенетата и антиквариатите са с огромни катинари на вратите. На Самоводската чаршия работи единствено бакалията, туристи няма, разяснява търговецът в хранителния магазин Петър Стойчев: "Заради вируса, под карантина. Не съм от дълго време на чаршията, до в този момент не е било по този начин. В бакалията са оставени фигурки от дърворезбаря. Никой за в този момент не демонстрира интерес към тях. Няма туристи. Мъртвило ".

Ангелкова: Туризмът е в тежка обстановка, дано сме единни

Единственият туристически обект във Велико Търново, който работи, е архитектурно-музейният резерват "Царевец ". Посещенията са на единични туристи, групи не се позволяват. От касата, където се продават билетите за вход в крепостта, отхвърлят коментар, неразрешено им било да приказват с публицисти. В неофициален диалог споделят, че дневно минават по не повече от десетина туристи. Музейните служащи на касата са обезпокоени и отхвърлят да работят, тъй като статистиката, която събират при диалог с туристите, на които продават билети, демонстрира, че посетителите са от рискови дестинации като Китай и Испания, както и туристи от Белгия, Франция, Германия, Австрия, Гърция и Израел, само че и от българи, завърнали се от чужбина, решили да се разходят, преди да се приберат по родните си места.

Външни лица в административната постройка на Регионалния исторически музей не се позволяват. Спряна е работата на комисиите по идентификация на културни полезности.
Извършва се цялостна профилактика на експозициите във всички музейни обекти, които са затворени, в това число и абранашките средновековни църкви със статут на музеи.

Регионалната библиотека "Петко Славейков " във Велико Търново не приема читатели, само че стартира доставка на книги по домовете, описа шефът на библиотеката доцент Калина Иванова:

„ Предварително ще получаваме поръчки от нашите читатели. Наскоро закупихме машина за разчистване и дезинфекциране на книгите, тъй че те авансово ще бъдат почистени и дезинфекцирани и пакетирани и посредством служебния ни превоз и библиотечен експерт ще бъдат доставени на читателите, с цел да могат пълноценно да употребяват времето, когато са си по домовете. Книгите не се оставят просто пред вратата, ще се звънне на читателя. Нашите сътрудници ще бъдат екипирани с маски и ръкавици. Читателят с изключение на книгите би трябвало да получи и заемна записка, на която да се подпише, с цел да се документира, че книгите са заети от него. След като се върнат те също се дезинфекцират и се слагат във фонда “.

Дистанционна работа вкара библиотеката на читалище “Надежда “. В неповторимия архивен фонд има 413 старопечатни книги и скъпи издания. „ Правим изследвания на наши клиенти и им изпращаме матиралите по е-поща. Последните ни поръчки са за материали по философска и фолклорна тематика. Хората, за които работим, не ни заплащат в брой, а ни подаряват книги “, обясниха от читалищната библиотека.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР