Туризмът в Източна Европа е силно засегнат от войната, която

...
Туризмът в Източна Европа е силно засегнат от войната, която
Коментари Харесай

Войната в Украйна засегна силно туризма в Източна Европа

Туризмът в Източна Европа е мощно обиден от войната, която Русия стартира в Украйна. Регионът е считан от западните жители за мощно рисков и по тази причина те заобикалят да пътуват в него, демонстрират разбори на туристически организации, представени от CNN.

Полша, да вземем за пример, не просто граничи с Украйна, където се водят бойни дейности. Снимките на милионите украински бежанци, които минават границата усилват опасенията на възможните туристи и това има унщожаващ резултат за туристическа промишленост в страната.

Още в края на март зам.-министърът на спорта и туризма на Полша Анджей Гут-Мостови съобщи, че анулираните пътувания на чужденци към страната са се нараснали с 30-40%. Европейската самолетна компания Jet2 пък непосредствено спря полетите си до Полша и се чака да ги възобнови през септември - прекомерно късно за хора, които биха желали да прекарат там лятната си почивка.

Тази тенденция е годна за цяла Източна Европа. Туроператорът Last Night of Freedom, който провежда ергенски и момински празненства по целия континент, означи срив на резервациите за Краков с 60% за лятото на 2022 година

" Когато нашествието стартира, хората слушаха за бомби покрай границата и в този момент имат този облик в главите си - споделя създателят Мат Мавир. - Но би трябвало да се спомене и това  - в случай че Русия стартира да бомбардира страни от НАТО, да отидете в Полша ще бъде най-малкото ви терзание. "

Личната сигурност не е единствената причина хората да стоят настрани.  " Хората споделят, че не желаят да отидат някъде и да бъдат видени, че се забавляват на място, където считат, че има доста бежанци ", добавя той. " Някой е изгубил дома си и вие сте там с идентични тениски, пиете бира – има сравнение, което не стои вярно. "

Last Night of Freedom споделя също така, че резервациите за унгарската столица Будапеща са намалели с 45%, а за латвияската - Рига, с 39%. Данните на Унгарската организация по туризъм демонстрират спад от 37% в страната през първите шест месеца на 2022 година спрямо 2019 година Специално американските туристи са намалели с 65%. 

Словакия, която граничи със Западна Украйна, отбелязва спад на задграничните гости с 49%, по отношение на 2019 г.  " Трудно е да се каже какъв брой от тях не са посетили страната заради боязън от пандемията и какъв брой са обезпокоени от спора в Украйна ", споделя представител на държавното управление. Столицата Братислава се намира на границата с Австрия, на час от Виена -- и на 16 часа от Киев. Но общата граница е задоволителна, с цел да изплаши хората.

Ситуацията визира даже страни, които не граничат с Украйна. Лийна Мария Лепик, шеф на Естонския туристически ръб, твърди, че половината от 350-те круизни кораба, планувани да дебаркират в Талин през 2022 година са били анулирани " като директен резултат от войната ".

Интересен факт обаче е, че две страни в района означават нарастване на туристите. Молдова, която граничи с Украйна, посрещна повече чужденци през първото тримесечие на 2022 година, в сравнение с преди пандемията - от 31 000 2019-а до 36 100 през 2022-ра.

А Литва, която граничи с Беларус и съветския ексклав Калининград, разгласи, че до юни броят на туристите е бил 88% от равнищата през 2019 година Тези хора включват, несъмнено, украинци, бягащи от спора, само че туристите от Латвия, Англия и Съединени американски щати се усилват.

Том Смит, районен общоприет управител за Европа в Intrepid Travel, пък споделя:  " Наскоро пътувах до Румъния и макар че имаше някои туристи, локалните ми споделиха, че са забелязали огромен спад в туризма, изключително към региона на делтата на река Дунав, който е най-близо до Украйна. Когато нашествието стартира, имаше раздразнителност по отношение на пътуването до Източна Европа като цяло. Сега хората видяха, че войната остава единствено в Украйна, те се усещат по-уверени. Но, когато става въпрос за страните, граничещи с Украйна, има към момента е известна сдържаност. За страдание тъкмо в този момент локалните се нуждаят от туризъм повече от всеки път, до момента в който се възвръщат от пандемията. Хората може да не са сигурни дали е уместно да ги посетят – само че като пътувате до тези страни, вие подкрепяте напъните им да оказват помощ на украинците бежанци. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР