Туризмът е неглижират от управляващите, ресорният министър е натоварен с

...
Туризмът е неглижират от управляващите, ресорният министър е натоварен с
Коментари Харесай

Хотелиерите обвиняват управляващите, че игнорират проблемите на туризма

Туризмът е неглижират от ръководещите, отрасловият министър е претрупан с несвойствени действия, други министри месеци наред нямат време да беседват с представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Това е посочено в обширна позиция на една от най-старите организации в бранша.

" Туризмът още веднъж е неглижиран от политическите сили. И ръководещи, и съпротива не престават да не се интересуват от бъдещето на един от най-важните браншове на стопанската система, който способства приблизително за към 13 на 100 от Брутният вътрешен продукт ", показват те. Напомнят, че преди изборите за актуалното Народно заседание са провели срещи с всички политически сили. " Тогава политиците, очаквайки поддръжката и гласовете на стотици хилядите представители на туристическия бранш, ни увериха, че туризмът ще е приоритет в ръководството и поеха задължения за решаването на редица наболели проблеми в бранша като концесиите на плажовете, статута на националните курорти, казуса с фрагментите и най-много с тяхната сезонност, паркиране и сметоизвозване в курортите, съгласуваност в работата на обособените министерства във връзка с туристическата политика, обособяване на сериозен бюджет за реклама и неговото дейно харчене, основаване на единна браншова организация и по този начин нататък. Всички тези обещания обаче останаха само в областта на пожеланията, акцентират от БХРА.

Обявяват, че ще упорстват без значение от политическата настройка в идващия парламент за основна смяна в политиката в бранша.

Изреждат дълъг лист от проблеми, на които съгласно тях никой не обръща внимание, тъй като отрасловият им министър е претрупан с несвойствени действия, измежду които показват заплащането за настанените бежанци от Украйна. Конкретно се показва, че на министъра на стопанската система Корнелия Нинова все не й стига времето от февруари да се срещне с сектора, с цел да бъдат разисквани неговите проблеми. " За първи път ни се случва през 30-годишното битие на БХРА да пишем писмо до Министерство на вътрешните работи, да настояваме преди летния сезон за среща с министър за решение на наболели въпроси и вместо да ни изпратят най-малко зам.-министър, който да ни изслуша, ни назначават диалози с хора, с които контактуваме ползотворно всекидневно, само че без пълномощия да решат проблемите ", се показва в писмото.

От асоциацията дефинират като неприемливо да се възнамерява затваряне на хотели и заведения за хранене поради в някои от стадиите на разпространяване на ковид, което е заложено в обновения проект на държавното управление за деяние. Срещу това преди дни възразиха и притежателите на заведения. От БХРА упорстват сходни ограничения първо да се разискват с сектора откакто на няколко пъти бяха затваряни със заповед на здравния министър поради мощното разпространяване на вируса. Те считат, че такава мярка не е обвързана с обезщетения.

В същото време организацията показва, че има несъответствуващи чиновници в отрасловото министерство като съответно показват отдела по маркетинг, от чиновник на който са срещнали неуместно отношение по поставените им проблеми.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР