Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви, че ще

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви, че ще
Коментари Харесай

КЕВР търси решение за екстремните цени на балансиращата енергия

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) разгласи, че ще търси " заслужено " решение на казуса с високите цени на балансиращата сила. Позицията на регулатора идва единствено няколко дни откакто търговци на ток предизвестиха за банкрути в бранша и проблеми във финансовата сигурност на енергийния пазар.

КЕВР споделя, че прави разбор на вероятните решения във връзка със създалата се обстановка с постигнатите рисково високи цени на пазара на балансираща електрическа енергия.

До края на идната седмица КЕВР ще одобри и постанови решение, с което зародилият проблем да бъде позволен посредством по-справедлив метод на систематизиране на разноските за балансираща електрическа енергия сред всички участници на пазара ", се споделя в изказването.

Припомняме, че новата методика за установяване на цените на балансиращата електрическа сила влезе в действие от 1 май и докара до доста високи цени за балансираща сила, създавайки съществени земетресения в бранша.

В изискванията на либерализация действа балансиращ пазар на електрическа сила, чиято цел е да поддържа баланс сред произвеждане и ползване в електроенергийната система. Накратко, в случай че някой е заречен да създаде Х количество електрическа енергия, само че не е съумял, би трябвало да заплати дефицита, който е основал. С новата методика няма таван за цените на балансиращата сила и последния месец тя стигна рискови стойности.  

В писмо асоциациите прецизираха, че цените на балансиращата електрическа енергия за остатък за предишния месец са стигнали до 2684.50 лева за мегаватчас, а при дефицит – до 6342 лева

И въпреки тази мярка да бе определяна като дисциплинираща за търговците, асоциациите предизвестиха, че заради обективната неспособност да извършват отговорностите си по балансиране заради неприемливите равнища на цените за дефицит и остатък, още от 1 юли огромна част от координаторите ще бъдат принудени да изпратят клиентите си на снабдител от последна инстанция. Това от своя страна ще провокира сериозна заплаха за финансовата непоклатимост при самите тях и ще предизвика финансова лавина от неустойчивост в бранша.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР