Туристически обект в курортния комплекс Албена първи в страната получи

...
Туристически обект в курортния комплекс Албена първи в страната получи
Коментари Харесай

Шефът на Албена АД Красимир Станев: Всеки ваксиниран срещу коронавирус получава 500 лева веднага

Туристически обект в курортния комплекс Албена първи в страната получи стикер, удостоверяващ 100% имунизиран личен състав против. Ръководството на курорта си е сложило упоритостта за най-малко 80% имунизация на работещите в областта на туризма. потърси за изявление Красимир Станев – представляващ " Албена " АД, с цел да опише с какви претекстове и по какъв начин са убедили хората да се имунизират против COVID-19, какви са желанията им отсега нататък.

Г-н Станев, първи в страната се сдобихте със стикер " 100% имунизиран личен състав " в страната. Точно за кой или кои хотелски комплекси се отнася той?

Първият беше за " Maritim Hotel Paradise Blue ". Сега се борим за целия комплекс.

Колко хора работят в него?

Към днешна дата не мога да кажа цифри. Трябва да ги ревизира, само че някъде към 1500 са работещите в комплекса. Може би ще стигнат до 1500-1700 в средата на юли, началото на август, а имунизираните са към 1200. Всеки ден имунизираме.

Предвид разнопосочната активност на " Албена " АД – освен хотелиерство, само че турепораторска активност, интернационален и вътрешен превоз, здравна и балнеологична активност, земеделие и произвеждане на селскостопанска продукция, строителство, авио и летищна активност, вложения в съоръжения за произвеждане на електрическа сила, в недвижими парцели и други, каква е общата бройка на личния състав на „ Албена “ АД? 

Бяхме към 3200 души, само че в този момент сме към 2100 най-много.

Каква е упоритостта ви с имунизирането?

Да се имунизират всички тези, които са в областта на туризма. Има заети в еко еко-, агро- и други действия, които не са в директен допир с клиенти. С тях може би ще отидем до 60%, само че задачата ни за работещите в туризма е да стигнем най-малко 80% имунизация. Има една дребна част от личния състав, която не предстои на имунизация, защото преди 1-2-3 месеца са били заболели от Ковид-19. За да оживеем всички като нация и страна, би трябвало да се имунизираме всички. Всичко останало са празни приказки.

Колко значимо е за рекламата на хотела да имаш подобен стикер?

За всички е значимо, за цяла България, освен за рекламата.

Помага ли за привличане на повече туристи?

Помага, несъмнено. И то ужасно доста. Най-вече за това личният състав ни да остане жив и здрав. Идва последваща вълна, след нея - друга. Така ще бъдат още няколко години. Това няма да отмине и е от ясно по-ясно. Прекалено рано се зарадвахме, прекомерно рано пуснахме нощните заведения, прекомерно рано пуснахме футболните игрища, само че това не го вземам решение аз. Има си по-умни хора, те вземат решение.

Тоест, виждате към този момент преимуществата на хотела да бъде с подобен стикер?

Всички посетители, знаете, в туризма резервациите се вършат месеци напред или даже година, като влязат в хотела и видят, че това е обект със 100% имунизирани, остават ужасно удовлетворени, признателни. Когато си отпътуват, тази информация се разнася в разнообразни направления. Рекламата от уста на уста е доста действена. Това значи, че търсенето се усилва. Във всяко отношение това оказва помощ на бизнеса. Няма един грам загуба, единствено облага. Но най-важното е, че се резервира животът и здравето на хората - личен състав и посетители.

Колко хотелски комплекса има " Албена " АД?

32 хотела имаме на територията на курорта " Албена ", от които 22 работят сега. Другите 10 са затворени към момента. Поне половината от тях ще ги отворим до края на юли месец. Така или другояче сме запазили една част от нашите вили по молба на Министерството на туризма за настаняване на заболели от Ковид-19 в региона за карантиниране и лечение, тъй като имаме и болница в " Албена ". Имаме център за имунизиране, медицински екип от доктор и медицински сестри, които са мобилизирани за работа. Слава Богу, към този момент знаем защо става дума, не както беше предходната година по това време. Все отново след лекарите работещите в туризма съгласно мен са на второ място по рискови условия на труд, тъй като нашият личен състав на първа линия - сервитьори, рецепционисти, камериерки, спасители, са изложени непосредствено на контакти с хора, да не кажа от целия свят, само че най-малко от цяла Европа. А ние, за разлика от медицинските служащи, не сме по този начин добре готови душевен, да не приказваме професионално. Условията са доста тежки за работа, само че мисля, че на всички места в България се оправят. За личния състав на Албена съм безапелационен, че се оправя сполучливо с тези проблеми.

И въпреки всичко по какъв начин ги убедихте – с моркова или тоягата?

В самото начало не съм стигал до крайности да избавям хора, само че малко по-сериозно заплаших моите сътрудници шефове на хотели и заведения за хранене. Усетих се, че това леко ги резистира и разбрах, че по този метод няма да стане. Не е загадка, че всеки, който си направи втора игла от тези инжекции, за които са нужни две, получава по 500 лв. незабавно. Като се махне данъкът, получават към 480 лв. чисти. Това обаче не е чак толкоз като " морков ". Аз съм уверен, че това е безусловно вярно и потребно. Нашите заплати в последна сметка не са чак толкоз огромни и има всички учредения да бъдем удовлетворени от работата на този личен състав. Не укривам, че с помощта на тези ограничения, които синдикати, държавно управление и работодатели осигуриха – 60/40, изиграха извънредно позитивна роля.

Успяхте ли да се възползвате от мярката?

Абсолютно. Това беше помощ от няколко милиона лв. за нашия личен състав, напълно вярна политика от страна на държавното управление. Така би трябвало да бъде и в този момент, с цел да може следващата година, когато, дай Боже, привърши пандемията, да бъдем на равни начала с другите страни, които също ще бъдат подготвени. Де факто този, който получава повече поддръжка през тази пандемия в областта на туризма, толкоз по-бързо и първи ще влезе в битката за след пандемичното развиване на туризма. А то ще бъде доста значимо за тези, които имат преимущества, да ги запазят, а тези, които нямат, да догонят първите. Ние имаме упоритостта да бъдем добре готови за този интервал. Иначе разликата ще стане още по-голяма в отрицателен проект за нас.

От по кое време започнахте да работите по въпроса с имунизациите, какъв брой време ви лиши?

Може би от март месец, края на февруари. Аз бях болен в края на ноември и декември предходната година. В края на април се имунизирах с първа игла, преди 10-тина дни - с втора. За страдание към момента част от хората се съпротивляват на концепцията за имунизация. Всяка вечер чета вестник " Фигаро ". Французите също резистират. Там наклонността на имунизация също спада и това тормози френските управляващи. Очевидно българите не сме единствените, които се противопоставяме, има и други нации като нас. Убеден съм обаче, че с наближаването на вълната от разновидността хората ще схванат, че това е единственият метод да се спасят. Иначе се обричаме на мудна и сигурна гибел.

Казахте, че имате медицински екип, той особено за имунизациите ли е?

Не, постоянно сме имали медицински екип. От две години имаме болница за рехабилитация и възобновяване. Отскоро към нас се причисли доста умел основен доктор от София - доктор Тодорова. Така или другояче медицинският туризъм на Албена носи по няколко милиона лв. доходи на година. Били сме и доста по-силни. Потенциалът за развиване е още по-голям. Очакваме с неспокойствие да мине тази пандемия, с цел да се отворят свободно границите и да стартираме да одобряваме за рехабилитация посетители от Германия. Пред подписване сме на контракт с огромен немски частен осигурител.

Споменахте вилите, които ще се употребяват за карантина - каква ще е процедурата за уединяване?

Те са на практика изолирани. Намират се в горната част на Албена. Човек, като попадне там, е безспорна непорочност, успокоение. Само наши екипи ще вървят, които ще правят медицински грижи за болните, ще им доставяме храна, вода и други нужди.

Ще могат ли да вървят на плаж, в случай че са единствено позитивни, само че без проявления?

Ако са карантинирани, нямат право да вървят на плаж. Там ще престояват, до момента в който пристигна време да се върнат в своите страни. Чартърните туристи да вземем за пример не могат всеки ден да се върнат със аероплан, тъй като ясно им са посочени датите за противоположен полет. Ако карантинираните се изолират единствено в един хотел, в една стая, гаранцията за здравето на другите е доста по-малка, тъй като в стаята ще влезе камериер, механик или различен от личния състав, а това може да докара до разпространяването на вируса. Още повече, чакаме новия вид, който ще е още по-заразен и по-сериозен. Трябва да се подготвим доста добре. Ние сме употребили на национално равнище създадената стратегия за възобновяване след Ковид-заболяване. За страдание тя към момента не е призната от НЗОК. От една страна е заразяването и лекуването от вируса. След това обаче възобновяване на пациента е не по-малко виновна задача. Прост образец със себе си мога да дам. След като го изкарах, на втория месец си направих скенер и се откри на единия бял дроб леко леке, поради което лекарят ми сподели, че ми трябват уроци по дишане. За страдание ми се коства, че доста хора имат останки от тази болест. Ние имаме квалифициран за това медицински личен състав. Ползваме лекари от Варна и Балчик - проф. Кисьова и доктор Малчева, само че особено тази клинична пътека към момента не е призната. Според мен това е доста значимо, тъй като вредите от този вирус ще бъдат сензитивно понижени за България и каквито да са разноските, те ще бъдат възобновени от по-здраво население.  

Дали има и други в сектора, които следват вашия добър образец с имунизацията?

Сигурно има, не бих споделил, че сме разкрили колелото. И колкото са повече, толкоз по-добре.

Тази седмица във " Фигаро " да вземем за пример четох, че френското държавно управление обмисля по какъв начин да вкарат талони за игра на лотария за тези, които се имунизират. Това може да подтикне избран брой хора към тази стъпка. Ето, в този момент за този нов вид споделят, че би трябвало да има имунизация на популацията 90%. Който не е имунизиран, не е единствено желанието му да бъде самостоятелен, а и грижата му за близките. Аз може да не съм болен, само че да съм притежател на този вирус и да заряза всички към мен. Някои от тях може да умрат и ще имам директни морални скрупули, тъй като съм решил, че не би трябвало да съм имунизиран. Не мога да схвана тази душeвност каква е! Ваксините в действителност са избавили човечеството от доста заболявания. Доказано това е едно от най-големите научни достижения на актуалното общество. И в един миг с лека ръка да кажем: " Аз съм доста интелигентен и съм доста свободен ". Чудесно! Ако живееш самичък на остров Тамбукту, всичко е супер, само че би трябвало да се замислиш за хората към теб!   

Още:

Интервю на Анита Чолакова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР