Тук сме, за да поискаме оставката на министъра на енергетиката

...
Тук сме, за да поискаме оставката на министъра на енергетиката
Коментари Харесай

Манолова: Оставка на енергийния министър заради предложено двойно поскъпване на тока

„ Тук сме, с цел да желаяме оставката на министъра на енергетиката поради токовия удар, който е подготвил на потребителите с изваждането им на енергийната борса - на свободния енергиен пазар. "

Това съобщи Мая Манолова - представител на лявото обединяване ЛЕВИЦАТА! и ръководител на гражданската платформа Изправи се.БГ по време на протестна самодейност на ЛЕВИЦАТА! пред министерство на енергетиката. Като причина за желаната оставка тя уточни качен за публично разискване от Министерство на енергетиката законопроект, съгласно който на две стъпки битовите консуматори ще излязат на енергийната борса и ще купуват ток, както го купуват компаниите.

Първата стъпка е от 1 януари 2024г, в разгара на зимата, когато НЕК ще престане да бъде публичен снабдител и ЕРП-тата, крайните доставчици ще продават ток на потребителите от енергийната борса.

По думите на Манолова това значи, че токът, който плащаме по 115лв/МВтч ще се усили с 100лв. Става дума за 3,5-4 млн битови консуматори, които използват 12,5 млн МВтч, което при нарастване на тока с 100лв значи 1,250 милиарда лева, които ще излязат от джобовете на българските жители.

На този декор от ЛЕВИЦАТА! сложиха въпроса чий е лобисткият интерес, който пази министърът на енергетиката. Мая Манолова посочи, че Европейски Съюз не ни задължава да извадим потребителите на свободния енергиен пазар.

„ Това е лобистки закон. Това е закон, който обслужва икономическите ползи на търговци и производители на ток, само че не и на българските жители. "

От ЛЕВИЦАТА! се обърнаха и към другите институции, които би трябвало да пазят потребителите като КЗП и КЕВР, с апел да се намесят и да дадат негативно мнение против този законопроект.

Мая Манолова извади и калкулатор, каквито по думите ѝ ще са нужни на всички консуматори, когато излязат на енергийната борса:

„ Когато излезем на енергийната борса, ще би трябвало да се съобразяваме какъв брой коства токът на нея. Тоест всеки от нас ще би трябвало да се движи с такова калкулаторче, с цел да сметне по кое време да си пусне бойлера, с цел да може да си заплати сметката. Всеки жител ще бъде с калкулаторче поради лобистките ползи, които ръководят това министерство. "

Според ЛЕВИЦАТА! плануваните „ обезщетения " в закона не е ясно от кое място ще дойдат поради обстоятелството, че Фондът сигурност на енергийната система е празен, тъй като страната и до в този момент заплаща щедро на компаниите поради скъпия ток.

Защита от скъпия ток ще има единствено за избраните от тях „ енергийно небогати ". Според министерството енергийно небогати са единствено тези, които са според от електрооборудване заради здравословното си положение или тези на обществени помощи. Но когато токът нарастне 2 пъти, а той доближаваше цена от 500-1000лв/МВтч, тогава енергийно небогати ще са 90% от българите. - посочи Мая Манолова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР