Цюрих. Какво се случи с трилиона долара, които САЩ инвестираха

...
Цюрих. Какво се случи с трилиона долара, които САЩ инвестираха
Коментари Харесай

Neue Zürcher Zeitung: Къде отиде трилионът долара, които САЩ вложиха във войната в Афганистан

Цюрих. Какво се случи с трилиона $, които Съединени американски щати вложиха във войната в Афганистан? Швейцарският вестник Neue Zürcher Zeitung се прави опит да откри отговор на този въпрос в публицистична публикация, съгласно която доста пари са вложени във войната, само че относително малко във възобновяване на страната. Милиарди долари са пропилени. В резултат от това, след заминаването на американците, в Афганистан ще има доста дребен резултат от вложените големи средства, акцентира вестникът.

След близо 20-годишна война талибаните още веднъж поеха контрола над Афганистан. Планът на Джордж Буш и държавното управление му да трансфорат Афганистан в демократична правова страна се провали. От него в този момент са останали единствено към 240 хиляди жертви и голяма сметка за заплащане от американските данъкоплатци, акцентира създателят на публикацията.

Според данните на специфичния Генерален контрольор за възобновяване на Афганистан войната към този момент е коствала на американците съвсем 1 трилион $. По-голямата част от тази сума (837 милиарда долара) е изхарчена за войната, до момента в който единствено 133 милиарда $ са декларирани като разноски за възобновяване на страната.

Въпреки това, даже от разноските за възобновяване, забележителна част е изхарчена за сигурност. Около 89 милиарда $ са заделени за образование на афганистански бойци, битка с трафика на опиати и поддържане на мира. Около 36,3 милиарда $ са ориентирани за развиването на страната - инфраструктурни планове, обществени стратегии и здравна система. Част от тези пари са отишли и за битка с наркотрафика.

„ Разходите на държавното управление на Съединени американски щати за планове за филантропична помощ бяха лимитирани до 4,2 милиарда $ “, написа швейцарският вестник. Приблизително 16 милиарда $ са оперативни разноски, като да вземем за пример обезпечаване на посолството и неговия личен състав или контрол върху осъществяването на програмата.

През годините Генералният контрольор непрекъснато открива обстоятелства на разхищаване или корист със средства. Разследващата платформа ProPublica е събрала отчети от надзорната организация, която проверява разхищаването, измамите или злоупотребата с парите на данъкоплатците. Например в отчет на генералния контрольор от 2015 година беше открито, че макар 8,2 милиарда $, които Съединени американски щати изразходват за битка с трафика на опиати в Афганистан, тази страна към момента е най-големият производител на опиат в света. Бизнесът към маковия сок, от който се създава хероин, се смята за втория по значимост клон на афганистанската стопанска система след военната сфера, написа Neue Zürcher Zeitung.

Освен в допълнение изхарчените 700 милиона $, нищо не се е трансформирало в тази обстановка, показва вестникът. Според специалисти талибаните са направлявали над 60% от производството на опиат още преди завземането на властта. Сега, когато придвижването управлява цялата страна, талибаните стоят зад 85% от международното произвеждане на опиат.

Други скъпи американски планове също са се провалили, показва ProPublica. 2 милиарда $ са вложени в построяването на пътища, които афганистанците не можеха да поддържат в положително положение заради липса на средства и механически благоприятни условия. 660 милиона $ са изхарчени за бронирани транспортни средства, само че афганистанците не са задоволително подготвени за тяхната поддръжка и ремонт.

Усилията на американците в Афганистан въпреки всичко не са напразни, признава швейцарският вестник. Те са положили доста старания, да вземем за пример в региона на образованието на афганистански деца, изключително девойки. Агенцията на Съединени американски щати за интернационално развиване USAID е вложила към 1,3 милиарда $ в просветителни планове и по-специално в основаване на учебници, стипендии и подготвителни курсове за девойки или в общото възстановяване на просветителната система.

След влизането на американците в страната процентът на посещаемост на учебно заведение се е нараснал доста. Въпреки това остава забележителна разлика сред момчета и девойки, отбелязва вестникът. След като талибаните завзеха властта през 1996 година, единствено 40% от момчетата и на процедура нулев % от девойките бяха записани в учебно заведение. За съпоставяне, в Южна Азия през 2001 година приблизително 90% от момчетата и девойките са били записани в учебно заведение.

Други индикатори като детската смъртност и продължителността на живота също са се подобрили по време на американското наличие в страната. Тези трендове обаче бяха видяни още преди влизането на Съединени американски щати в Афганистан. Други позитивни събития, като да вземем за пример растежа на Брутният вътрешен продукт, е малко евентуално да бъдат устойчиви, защото стопанската система на Афганистан зависи от военната промишленост и дотациите, предвижда швейцарският вестник. През последните години равнището на беднотия в страната се е нараснало и остава високо.

Според изданието боевете в Близкия изток ще доведат до обилни следващи разноски за Съединени американски щати. Според американския университет Браун всички военни интервенции след атентатите от 11 септември, в това число войната в Ирак и антитерористичните задачи в други страни, костват на американските данъкоплатци към 6,4 трилиона $.

Ще коства доста и, да вземем за пример, изплащането на лихвите по трилионите, изхарчени за бойните дейности. Според специалисти тази сума ще бъде към 925 милиарда $. Медицинското обслужване на ветерани в бъдеще ще коства най-малко още трилион $.

След като талибаните завзеха властта, може да се каже, че афганистанските въоръжени сили, за чието образование са изразходвани доста обилни средства, трябваше да признаят провалянето си в рекордно малко време. Корупцията, неприятното ръководство и неналичието на военен дух са единствено част от аргументите, заради които вложените пари не са донесли упования триумф. Много планове за възобновяване на Афганистан обаче също не се изплатиха. Ефектът от наличието на Съединени американски щати в страната евентуално е бил нестабилен в доста области, заключава Neue Zürcher Zeitung.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР