Цялостният пакет помощи за бизнеса е в размер на милиард

...
Цялостният пакет помощи за бизнеса е в размер на милиард
Коментари Харесай

Кирил Петков: 1,5 млрд. лв. е пакетът помощи за бизнеса

Цялостният пакет помощи за бизнеса е в размер на милиард и половина, стана ясно от думите на премиера Кирил Петков пред публицисти в Народното събрание.

" Едно от нещата, които надграждаме, е тези помощи да стартират от една цена нагоре - 185 лева на мегаватчас. Има огромни бизнеси, които са договорили положителни цени за тяхното електропотребление, с една директна дотация те отиват съвсем на нула. За другите цени, които са над 185 лева на мегаватчас, имаше доста градивен разговор, в границите на рационалното те ще бъдат подкрепени от бюджета ", изясни Кирил Петков.

Според премиера за надзор върху цената на тока би трябвало да се употребява целият енергиен потенциал в България. Той уточни, че още не е завършен ремонтът на ПАВЕЦ " Чаира ", т.е. 800 мегавата още не са включени в системата. Успоредно с това следва и обзор на всички контракти дали са направени по верния метод.

По отношение на цената на газа Кирил Петков счита, че има благоприятни условия тя да бъде понижена, като се усили вносът от Азербайджан.

" Това автоматизирано ще даде този резултат ", акцентира той.

Кирил Петков изясни, че инфлационният напън има 2 съставния елемент - от европейската инфлация, която не можем да направляваме, и от вътрешната, която пораства поради увеличените помощи за бизнеса и хората. Според него за оправянето с инфлацията би трябвало с най-бързи темпове да се форсира капиталовата политика, както и да се сътвори формулировка за енергийно небогати.

На въпрос за активността на КЕВР Петков изясни, че като регулатор комисията би трябвало освен да споделя каква ще бъде цената, а да влезе във всички сдружения, да откри дали това е най-подходящата цена.

" Цената на газа понижава в последните 2 седмици, не може да се гледа единствено в минало време, когато се взимат решения за бъдещето ", добави той.

По негови думи е належащо всички български производители на сила да са оптимално самостоятелни и да се върви в посока на зелената сила, в това число и развиване на нуклеарната енергетика. Този вид диалози би трябвало да се прави след разбор, само че Петков акцентира, че е нужно да се мисли в посока геотермална сила.

На въпрос за АЕЦ " Белене " той разяснява, че енергийната ни система и всички български производители на сила като обща тактика би трябвало да съблюдават няколко правила - да е с най-ниската допустима цена, да имаме оптималната самостоятелност и да сме в крайник с времето - оптимално в посока на зелената сила. Според него диалогът не би трябвало да е " одобрявам " Белене ", не одобрявам " Белене ", а би трябвало да се направи целият разбор и да се види кои са най-евтините цени.

" Аз персонално доста одобрявам концепцията за геотермалите ", уточни Петков и означи, че минералните води са голямо благосъстояние за България. " Какво по-добро, в случай че си използваме нашите минерални води, с цел да вършим българска електрическа енергия ", добави той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР