Цялата енергийна политика на ЕС ще се промени. Големият въпрос

...
Цялата енергийна политика на ЕС ще се промени. Големият въпрос
Коментари Харесай

Калоян Стайков: Енергийната политика на ЕС ще се промени, но в каква посока

" Цялата енергийна политика на Европейски Съюз ще се промени . Големият въпрос е в каква посока ".

Това мнение изрече пред БНР Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт.

Според него поръчките на европейските страни да се откажат от доставките на газ и нефт от Русия наподобяват забавно, тъй като, в случай че е толкоз елементарно, е можело да се случи до момента:

" Това значи, че е обвързвано или с софтуерни проблеми, или с финансови проблеми. Дали европейските страни са склонни да понесат някакво страдалчество под формата на по-ниски доставки или по-високи цени, или и двете, или това е по-скоро невъобразим сюжет ".

Стайков позволи, че това може да се случи поради форсмажорната обстановка сега.

По думите на анализатора сега пазарите включват голяма рискова съставния елемент , която е обвързвана с войната в Украйна:

" Колкото по-дълго продължи спорът и колкото по-дълбоки са отрицателните резултати от тях, толкоз повече пазарите ще се опасяват и това ще се отрази на цените ".

Калоян Стайков уточни, че за идващия интервал, в който би трябвало да се нагнети газ в хранилищата, остава въпросът от кое място ще е обезпечен този спомагателен газ:

" Общото въодушевление в Европа е, че огромната разлика ще пристигна от полутечен газ, ще се усили в някаква степен вътрешното произвеждане и вероятно - импорт от Норвегия. Дали това ще стане и на каква цена - остава да забележим ".

Интервюто на Юлияна Корнажева с Калоян Стайков в предаването " Нещо повече " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР