Цял футболен отбор бе ваксиниран днес срещу коронавирус с Пфайзер,

...
Цял футболен отбор бе ваксиниран днес срещу коронавирус с Пфайзер,
Коментари Харесай

Цял футболен отбор бе ваксиниран с дефицитната "Пфайзер"

Цял футболен тим бе имунизиран през днешния ден против ковид с " Пфайзер ", без значение от думите на здравния министър Костадин Ангелов, че който желае РНК ваксини би трябвало да изчака до май. Не е ясно като какви футболистите се имунизират с " Пфайзер ", откакто за всички останали ръководещите непрестанно натякват, че нямат избор. Футболистите не попадат в нито една от предпочитаните групи, които се имунизират сега.

Въпреки тези условия, още през вчерашния ден бе обявено, а през днешния ден бе осъществено имунизиране на играчите и чиновниците в " Ботев " (Пд), като за задачата в клубната база даже дойде мобилна имунизационна група на община Пловдив. На всички искащи е била сложена ваксина " Пфайзер ", заяви клубът и популяризира фотоси от имунизацията.

Всъщност, откогато започнаха доставките й, " АстраЗенека " е единствената общодостъпна ваксина у нас. С разнообразни оправдания държавното управление задържа огромна част от идващите в страната РНК ваксини (каквато е " Пфайзер " ). Те бяха защитавани за изборната администрация, която имаше потребност от незабавно имунизиране. На персоналните лекари пък не бяха предоставяни, тъй като изискват по-специални условия за предпазване. Обещанията за действителен избор на ваксина непрестанно се отсрочват - от март за април, а в този момент към този момент и за май.

Всички, които желаят да се имунизират с " АстраЗенека ", ще получат право да го създадат, защото експертно всички сме сигурни в нейната сигурност и резултатност, разгласи през днешния ден здравният министър проф. Костадин Ангелов. За тези, които не желаят втора доза от " АстраЗенека ", министърът сподели, че ще им бъде възложен избор сред " Пфайзер " и " Модерна ". Третият вид - имунизацията " Янсен " на " Джонсън и Джонсън ", е под въпрос, защото до края на деня се чака мнение на Европейската организация по медикаментите (ЕМА) поради сигнали за тромбози и с нея. " Обезпокоени сме от днешните известия от Америка, свързани с имунизацията " Янсен ", сподели министърът. Той добави, че ще се водим по мнението на ЕМА. Ангелов призна, че няма изследвания до какво ще докара смесването на два типа ваксини, само че уточни, че някои огромни страни вземат такива решения.

Днес стана ясно, че дамите на възраст под 60 години с сложена първа доза от имунизацията на " АстраЗенека " у нас са близо 47 000 към 8 април. Това оповестяват от министерството на опазването на здравето в отговор на въпроси от БГНЕС. Към момента броят на имунизираните у нас наближава 580 000, от тях единствено 114 644 имат и втора доза.

ПРЕДИСТОРИЯ

На фона на общата бъркотия с доставките у нас, доверието в " АстраЗенека " е мощно разтърсено. Миналата седмица Европейската организация по медикаментите най-накрая призна, че има връзка сред имунизацията и необичаен тип тромбози, само че нито даде ясни инструкции на националните управляващи, нито очерта съответни рискови фактори за проявлението на този извънредно необичаен непряк резултат. Въпреки че става дума за спефицичен тип тромбози, съчетани с ниско равнище на тромбоцитите, нашите здравни специалисти оповестиха, че считат да ползват имунизацията с нараснало внимание на дами под 60 година, и предложиха имунизацията да не се употребява при дами в същата възрастова категория, които имат рискови фактори за развиване на тромби - да вземем за пример пушачки и с наднормено тегло.

Вчера министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов заяви, че експертните препоръки в страната – от имунолози, вирусолози, кардиолози и други експерти, ще дадат незабавно мнение какво да се направи в България с имунизацията на " АстраЗенека ". Той заяви, че ползата към тази ваксина е понижен доста и в случай че ползата към тях спадне изцяло, те ще бъдат изтеглени от имунизационната акция.

" Експертните препоръки би трябвало да отговорят на няколко доста значими въпроса - какво да създадем с хората, които имат първа игла от " АстраЗенека " и какво да вършим с хората, които желаят да си слагат втората доза от имунизацията, в случай че я спрем ", изясни Ангелов. Първата доставка на " АстраЗенека " у нас бе на 6 февруари, до втора доза се чака 12 седмици, тъй че за първите имунизирани интервалът за втора доза ще стартира да тече при започване на май.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР