Цветовете на японското стайно растение аспидистра (Aspidistra elatior) много наподобяват

...
Цветовете на японското стайно растение аспидистра (Aspidistra elatior) много наподобяват
Коментари Харесай

Цветето, което се преструва на гъба

Цветовете на японското стайно растение аспидистра (Aspidistra elatior) доста наподобяват гъби и миришат съвсем по същия метод.

Ново проучване, оповестено в списание Ecology, от ботаници от Университета в Кобе, потвърждава, че точно тази тяхна форма и миризма им разрешава, с машинация, да притеглят дребни инсекти, които да придвижват и разпръскват прашеца им.

Тревистото растение се среща в южната част на японския архипелаг, на остров Курошима. Цветовете на аспидистрата са червеникавовиолетови и месести. Те цъфтят доста покрай земята и постоянно са покрити с листа, а по форма и аромат доста наподобяват на плодното тяло на гъба.



Малките двукрили инсекти постоянно вземат цветовете на растението за гъби, които са в основата на тяхната диета и кацат върху венчелистчетата. Така поленът пада върху телата на мушиците, които прелитайки от цвят на цвят, опрашват аспидистрата.



Всъщност, не всички цъфтящи растения се опрашват от инсекти. Прашецът на някои типове банани да вземем за пример се популяризира от прилепи, а растенията от рода Banksia се опрашват от опосуми.

Преди да бъде оповестено това проучване, към тези растения спадаше и аспидистрата. Учените смятаха, че нейният прашец се разнася от голи охлюви. Тази доктрина бе подкрепена от голям брой наблюдения върху растението, пренесено в Европа. Всички тези констатации обаче, са направени надалеч от естествения ареал на аспидистрата, което ги слага под подозрение.



През 2009 година бе оповестен отчет, че цветовете на аспидистрата притеглят дребните инсекти, които нормално се хранят с гъби, само че нямаше задоволително наблюдения върху това, до през днешния ден.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР