Цветница се отбелязва седмицата преди Великден. Датата за този празник

...
Цветница се отбелязва седмицата преди Великден. Датата за този празник
Коментари Харесай

Цветница 2022 - кога се пада

Цветница се отбелязва седмицата преди Великден. Датата за този празник не е закрепена и се празнува тъкмо една седмица преди Възкресение Христово.

Така че, знаейки точната дата на Великден, който тази година се чества на 24 април, може да изчислите деня, в който се чества Цветница -  17 април.

История и значение на празника Цветница

Цветница символизира влизането на Господ в Йерусалим. Според събитията, разказани в Евангелието, на този ден Исус се появява с магаре в свещения град Йерусалим. Местните го поздравяват като избавител, държейки палмови клони. Празникът символизира признаването Исус като Месия, както и влизането на Човешкия Син в Рая.

Традиции и ритуали за Цветница

Повечето от традициите на празника са свързани с върбата. Тъй като палмите не порастват по нашите географски ширини, християните са заменили този знак с цъфтящи върбови клончета.

Те се освещават по време на богослуженията в църквите на Цветница.
Осветената върба се носи вкъщи и се държи покрай иконите през цялата година като амулет против заболявания, зли очи и други несгоди.

Според вярванията върбата има чудодейни лечебни сили. Съществува даже бит за ястие на върбови пъпки за здраве. В предишното децата са били къпани в запарка от върбови клончета за здраве. Те се употребяват и за напръскване на дома със светена вода.

Основният обред, който към момента се съблюдава на Цветница, е окичването с върба, за която се има вяра, че има способността да избавя от всяка болест. На Цветница може да се яде риба и да се пие вино.

На този ден се пробвайте да избягате от паниката, да се помолите, да помислите за живота и да се подготвите за Страстната седмица.

Още от ПОЛЕЗНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР