Цветелина Пенкова e най-младата българска евродепутатка. Завършила е висше образование

...
Цветелина Пенкова e най-младата българска евродепутатка. Завършила е висше образование
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: В Еврокомисията ще търсят компромис

Цветелина Пенкова e най-младата българска евродепутатка. Завършила е висше обучение в Оксфорд. Работила е в капиталова банка и в капиталовия фонд за дребни и междинни предприятия в Европа.

Интервю на Петър Василев

- Какво мислите за опцията за бързо съставяне на идната Европейска комисия, имайки поради, че нейният ръководител, госпожа Урсула фон дер Лайен, беше определена от Европарламента през юли, само че с нежното болшинство от 9 гласа?

- Ние, представителите на Българска социалистическа партия в Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал, гласувахме " срещу " кандидатурата на госпожа Фон дер Лайен. Обединихме се зад тази позиция след дебата, който организирахме с нея на 10 юли. Благодарение на този спор имахме опция да се срещнем с политическите цели в работата й за идващите 5 години, както и да изслушаме причините за и срещу нейната кандидатура в границите на нашето политическо семейство. Това, което натежа за решението ни, беше фактът, че тя бе номинирана от държавните управления в Съвета на Европейски Съюз по непрогледен метод и по този начин обезсмисли процедурата на водещите претенденти, в поддръжка на която ние се обявихме през цялото време и която защитавахме по време на предизборната акция.

На процедура нейната номинация обезсмисли и самата предизборна акция, където водещите претенденти можеха да показват и пазят визията си за развиването на Европа пред жителите, както и да заслужат поддръжката им. С това си деяние ние показахме, че за нас прозрачността и откритите политики не са кухи изречения, а водещи правила. Ние държим на демократичната легитимност при вземането на решения в Европейски Съюз.

Възразихме и против претендентите за останалите институции като Съвета на Европейски Съюз, Европейската централна банка и Службата за външна активност, защото за всички постове бяха препоръчани претенденти от Западна Европа. Не се състоя доближаването Изток - Запад, на което всички разчитахме. Осезаемо остава терзанието ни, че гласът на Източна Европа още веднъж няма да бъде чут и отразен при образуването на политиките на новата Европейска комисия.

Ако би трябвало да извлечем поучения от метода, по който кандидатурата на госпожа Фон дер Лайен бе гласувана, и да съдим за бъдещото систематизиране на постовете в Европейска комисия, мога да кажа, че още веднъж основната дума ще бъде компромис. Тя към този момент изрази желанието си да образува комисия, в която половината от комисарите ще са дами, и помоли държавните управления, които възнамеряват да предлагат мъже, да предложат и различна кандидатура на жена. Въпреки че видимо нас този развой не би трябвало да ни визира, тъй като държавното управление издигна още веднъж кандидатурата на госпожа Габриел, в случай че се продължи в тази посока, това в допълнение може да забави процеса на чувания в обособените комисии на Европейския парламент.

- По кои тематики възнамерявате да работите през сегашния мандат?

- Член съм на комисиите по районно развиване, бюджетен надзор, както и общ пазар и отбрана на потребителите. Избрах тези комисии, тъй като считам, че точно в тях ще се преглеждат въпросите, които най-силно ще образуват развиването на Европейски Съюз в бъдеще и най-силно ще обиден ползите на българските жители.

Нека ви дам съответен образец с един друг взор над проблем като " Брекзит ". Ако в действителност той се състои, с изключение на директния резултат, който ще има за хилядите българи, учещи и работещи в Обединеното кралство, Европейски Съюз ще изгуби третия си максимален донор, внасящ съвсем 12% от всички средства в общия бюджет. Това неизбежно ще се отрази на средствата, предопределени за районно развиване, и точно тук е нашата задача - да желаяме еднакво нарастване на приходите на Европейски Съюз от лични запаси като да вземем за пример заслужено възнаграждение на налози от огромните мултикорпорации, работещи на нашия общ пазар и генериращи милиардни доходи. Те сега не заплащат нито цент като налог от облагата си в страните на Евросъюза.

Още един значим въпрос, който ще проследявам в Комисията по районно развиване, са договарянията по Многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз за 2021-2027 година В първичното си предложение Европейската комисия е задала бюджет в размер на 1,11% от междинния БВП за Европейски Съюз. През 2018 година Европейският парламент е приел позиция, че бюджетът за идващия програмен интервал би трябвало да бъде равностоен на 1,3%, с цел да се запазят актуалните равнища на средства по обособените стратегии. Освен това Екологичен потенциал е настоял, че финансирането на Общата селскостопанска политика и политиката на доближаване (кохезионната политика) би трябвало да остане непроменено и целите би трябвало да бъдат засилени. В момента Многогодишната финансова рамка е в развой на договаряния сред съвета, Народното събрание и комисията и тъкмо тук е мястото на българското държавно управление да откри съидейници измежду останалите страни членки и да отбрани националния интерес на България, с цел да се запазят актуалните равнища на средствата за вложения и доближаване сред по-богатите и по-бедните страни. В идните месеци ще проследявам с огромно неспокойствие какво ще бъде реализирано в тази сфера.

- Какви са идващите ви стъпки в кратковременен проект?

- Европейският съюз и политиката сякаш стават все по-дистанцирани и далечни за елементарния европейски жител. Наша отговорност е да осведомяваме жителите за работата на европейските институции и по този метод да ангажираме допустимо най-вече европейски жители в процеса на взимане на решения. Работата с хората в страната ще става директно, с разкриване на офиси на делегацията на социалистите в част от градовете и с офиси на нас, евродепутатите. На мен персонално ми следва разкриване на първия информативен център в София, който ще бъде в Студентски град. Надявам се по този метод да успеем да ангажираме младото потомство, да обменяме хрумвания и да осъществяваме планове дружно.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР