Цветанка Андреева, БГНЕСАнализът и прогнозите за предстоящите избори не бива

...
Цветанка Андреева, БГНЕСАнализът и прогнозите за предстоящите избори не бива
Коментари Харесай

Цветанка Андреева: Първото място ще бъде значимо, ако доведе до силна коалиция

Цветанка Андреева, БГНЕС

Анализът и прогнозите за идните избори не трябва да излиза от подтекста на политическата рецесия, която докара и до следващия предварителен избор. Изборите на 2 април ще са стадий от развиването на рецесията. Дали ще бъдат решение или ще задълбочат проблемите е въпрос на политически сюжети. Точно тези различени сюжети, превземат политическия роман и значимите за обществото тематики са изместени от проектите на политиците по какъв начин да се осъществят в близкото бъдеще.

На този терен се сблъскват

две политически тактики

Коя ще се реализира е въпрос на малко време да забележим. Едната тактика планува съставянето на постоянно, съдружно държавно управление, което да поеме ясна отговорност за ръководството на страната. Такова държание рискува властимащите да поемат всички негативи и опасности от стопански проблеми и обществени напрежения. Смята се, че ръководещите от такава коалиция ще отидат на локалните избори компрометирани. Затова да се поеме отговорността за ръководството след априлските избори е рискована, само че вярна политическа тактика.

Усеща се прокарването на втора тактика. Тя е политически по-изгодна – да си в съпротива на едно постоянно „ неприятно ръководство “ на съперниците ти. Да си добра мощ, да си на площада, да громиш властта, да си против безконечния зложелател – статуквото и да влезеш победоносно на локалните избори през есента. След това да превземеш и централната власт.

Това е отличен политически маркетинг на избрани партии, само че той не регистрира публичните упования в този момент, а проектира основаването на публични настройки.

Всичко това идва да покаже, че тактиките на политиците са надалеч от дневния ред на обществото.

Първото място е значимо от позиция на публичния интерес. Защото то натоварва с

отговорността за ръководството на страната и преодоляването на рецесията

Първият ще би трябвало да построява полето на консенсус.

Основният удар, който демократичната коалиция нанася на ГЕРБ в предизборната акция се заключава във въпроса им по какъв начин ГЕРБ ще влезе в коалиция с лявата Българска социалистическа партия? Вменяват им такава коалиция, като комфортно не помнят, че до през вчерашния ден те управляваха и се съобразяваха с колегата си Българска социалистическа партия. Същевременно бягат от взаимна евроатлантическа коалиция с ГЕРБ. За Политическа партия и Демократична България е доста комфортно ГЕРБ да поеме властта с Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Така те ще са опозиционерите в бяло. Няма да поемат отговорност за ръководството и ще продължат да живеят в илюзорната борба с „ неприятните “

В този смисъл първото място е значимо единствено, в случай че докара до създаване на мощна коалиция, което значи всички да поемат отговорността и рисковете на ръководството. Включително и демократичната коалиция би трябвало да взе участие.

Свиването на изборната интензивност сложи партиите в капан. Те разчитат главно на тесните си електорати. Това са политически ядра, които са мощно политизирани и не са склонни да реализират по този начин нужните взаимни отстъпки за съдружно ръководство. Говорейки единствено на личните си партийци, политическите водачи се откъснаха от значимия роман за нацията, като визия за близкото бъдеще, като стопанска политика, като метод да се осъществят упованията на обществото за логичен, спокоен и първокласен живот.

Вместо визиите си за публичен разцвет политическите водачи рисуват картината на бъдещето от гневни спорове.

Вместо сигурност те дават обещание още неустойчивост

В това число и концепцията, че изборите могат да бъдат манипулирани авансово приготвя обществото, че резултатите могат да бъдат оспорени. Този тръмпизъм в допълнение радикализира рецесията.

Стабилността и изпълването на демократичните институции с живот са единствената гаранция за излаз от патовата обстановка и възобновяване на изтънялата връзка сред общество и политици.

Всички партии би трябвало да се научат да споделят и носят отговорност. Трябва да осъзнаят, че промените са вероятни единствено през консенсус, не през политическо изнудване. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР