Цветан Цветанов подаде оставка от всички постове в ГЕРБ. Коментарът

...
Цветан Цветанов подаде оставка от всички постове в ГЕРБ. Коментарът
Коментари Харесай

Цветанов си отива. А Борисов ще става още по-бял

Цветан Цветанов подаде оставка от всички постове в ГЕРБ. Коментарът му се съдържаше в прощално изказване във Facebook, а коментарът на Бойко Борисов - в прессъобщение на партията.

Цветанов благодари на съпартийците си, а Борисов благодари на Цветанов. И по този начин след 13 години работа политическата му кариера небрежно завърши, откакто заседна в асансьора на „ Апартаментгейт “. Именно с това ще бъде запомнен - с шестте жилището и с асансьора до мезонета, платен на подозрително ниска цена.

Оттеглянето му бе предстоящо, само че в случай че се беше случило преди европейските избори, щеше да има дестабилизиращо въздействие върху партията и резултатите ѝ. В известна степен Цветанов го загатва в прощалното си изказване:

„ За мен беше значимо да запазя самообладание и безмълвие по време на акцията, тъй като изборната победа беше общата ни морална задоволеност от взаимната ни работа през годините “.

Разните приноси на Цветанов

В политическия некролог за Цветанов би трябвало да се каже, че точно той е индивидът, провел структурите на ГЕРБ. Цветанов пътуваше непрестанно из страната, срещаше се с партийния уред и сглобяваше машината, без която не биха били вероятни серията победи и трите мандата на ГЕРБ. Извън партийните акламации обаче би трябвало да се напомни и друго: той бе един от помагачите за преодоляване на правосъдната система посредством монтиране на подвластни и некомпетентни хора. Не единствено поради „ фамилната другарка “, оглавявала преди време Софийския градски съд. И освен поради една имитация на медиен необут от запис, изминал през 2012 година: „ От него (от Цветанов - б.а.) зависи кой ще остане в прокуратурата, кой ще напредне нагоре и кой ще си отиде ". Напускането му обаче не значи, че домогванията против Темида ще секнат.

Неизбежно е сравнението с Христо Бисеров, който през 2013 година подаде оставка като зам.-председател на Народното събрание и като народен представител от Движение за права и свободи, с цел да не се върне в никакъв случай повече в политиката. Макар че де юре към този момент е почтен - оневинен е по всички обвинявания: за укриване на налози, за валутни закононарушения и за недекларирани пред Сметната палата пари по сметки в Швейцария. Заради видимо доброволното си отдръпване същата индулгенция ще получи евентуално и Цветан Цветанов. Още повече, че към този момент бе неведнъж оневиняван - след следствието за противозаконното подслушване в Министерство на вътрешните работи, след отхвърли за използване на СРС против доближен антимафиот, след цялостната данъчна проверка от Национална агенция за приходите за ония жилища.

Краят на една епоха

Няма да е пресилено да се каже, че с отдръпването му от политиката за ГЕРБ завършва една епоха. Рекапитулацията демонстрира, че Борисов навлиза в нов стадий на политическата си кариера, в която забележителна част от съратниците му в първите години към този момент ги няма. Всеки, чието име обществено бе забъркано в скандал, бе заставен да се отдръпна. В това водачът на ГЕРБ е в действителност пореден. И го повтаря още от първия си мандат - всеки, позволил неточност, която партията не може да понесе, си отива. А до момента партията понесе много „ цветановщини ", всред които „ шестте жилището “, оправдани с пари от тъста и тъщата, са единствено щрих. Онези акции на Цветанов като вътрешен министър още се заплащат с парите на данъкоплатците поради присъдите на Европейския съд по правата на индивида. Като прибавим и платените със същите тези пари часове работа на полицията и прокуратурата плюс последвалите правосъдни процеси, приключили с оправдателни присъди, ще се окаже, че ни е коствал много скъпо. А „ октоподите " по този начин и не бяха съкрушени.

Вторият човек в ГЕРБ постоянно е бил държан под око от Първия - с цел да не натрупа прекомерно огромна преднина. Едни телефонни записи по време на първия кабинет на ГЕРБ демонстрираха нездравословен интерес на тогавашния вътрешен министър Цветанов към контрабандните канали и спор с шефа на митниците, само че кой ги помни? Пък и записите не удрят по рейтинга. Ето няколко образеца: диалозите, които направиха притежание хомофобски реплики на Борисов, признанията, че е заречен да не закача „ Мишо Бирата “, подмятането за основния прокурор: „ Ти си го избра ".

Оттук нататък

Оставката на Цветанов няма да докара до пораждане на групи за опозиция, чиито опити за домогване до лидерския пост да ерозират партията. Засега Борисов държи крепко и юздите, и шпорите.

И по този начин излиза, че като един фараон, като един съдия от последна инстанция Бойко Борисов в никакъв случай не бърка - просто е бил подвеждан от хора, на които е имал прекомерно огромно доверие. Постистина, да. И очевидно прави работа, откакто направи допустима алиенацията на Борисов от Цветанов в обществения им облик. Така е, когато имаме вяра на очите и ушите си.

Сега ще последват типичните обети във честност към Борисов и камара от камъни върху неприятния Цветанов. В резултат от което Борисов ще става още по-бял.

А Томислав Дончев несъмнено към този момент загрява край стартовата линия за зам.-председателското място.

Б. ред. - Коментарът е от Дойче веле.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР